Vlada Irske razmatra preporuke iz izveštaja koji poziva da se zakon o rodnom identitetu proširi na taj način da uključuje i decu „svih uzrasta“.

Irska je donela Zakon o rodnom identitetu 2015. po kom je trans osobama omogućeno da promene  svoju oznaku za rod na osnovu principa samoodređenja. O tome više na našem sajtu ovde. O drugim nastojanjima da deci u Irskoj ispod 16 godina starostibude omogućeno da promene rod zakonskim putem na našem sajtu je bilo reči maja 2017.

Trenutno su ovim zakonom obuhvaćene samo osobe koje su napunile 18 godina i starije osobe. Međutim, u jednom izveštaju je prošle nedelje preporučeno da se proces samoodređenja otvori i za one mlađe od 18 godina. Ovaj izveštaj, poručen od strane Ministra za socijalnu zaštitu, Redžine Doerti, predlaže „sistem priznavanja rodnog identiteta za decu bilo kog uzrasta.

U izveštaju stoji da sistem za priznavanje rodnog identiteta kod dece treba da bude odvojen „administrativni proces“, koji zahteva i roditeljski pristanak, uz „jasan proces opozivanja.“ Takođe ovim sistemom bi porodicama bila obezbeđena i nezavisna podrška.“

U izveštaju se takođe preporučuje da „zakonsko priznanje roda treba da bude omogućeno i osobama koje se rodno ne određuju, tj. nebinarnim osobama“, i da proces takođe treba da „obuhvati i interseks osobe.“

Ministarka u vladi Redžina Doerti je izjavila: „Drago mi je da danas mogu da objavim Izveštaj grupe za razmatranje zakona o rodnom identitetu. Zahvaljujem se predsednici grupe Monin Grifit i članovima i članicama na njihovom radu, trudu i posvećenosti. Izveštaj sadrži značajne preporuke, posebno u pogledu zakonskog priznanja roda za decu. Naše nastojanje da Zakon unapredimo potvrđuje našu posvećenost kao zemlje koja je vodeća u svetu po pitanju prava trans osoba.

Monin Grifit, izvršna direktorka servisa za LGBT mlade „BeLonG To“ i autorka izveštaja izjavila je: „Implementacija preporuka ovog izveštaja promenila bi živote trans, nebinarnih i interseks mladih osoba širom Irske. Poslala bi snažnu poruku da su vidljivi, poštovani i uključeni u irsko društvo.

„Mlade trans osobe i njihove porodice govore nam koliko je važno za njihove živote i njihovu svakodnevicu da imaju pristup zvaničnim dokumentima koja su u skladu s njihovim pravim rodnim identitetom, a to su pasoš, izvod iz matične knjige rođenih i druga zvanična dokumenta.

„Zasnivanje zakonodavstva na samoodređenju pokazuje nam da je ovo zakonski proces i stoga ne postoji potreba za medicinskim stručnjacima, tretmanima i dijagnozama mentalnog poremećaja kod osoba kako bi bile zakonom priznate.“

Ona je dodala: „Mlade trans osobe se samo ne probude jednog jutra i odluče da žele da promene svoj rod. Ovo se dešava nakon perioda društevene tranzicije, dok žive u svom „odabranom“ rodu.

„Ono što smo naučili od mladih trans i osoba koje se rodno ne određuju s kojima radimo je da će pristup zakonskom priznaju roda imati vrlo veliki pozitivan uticaj na njihove živote, samopoštovanje i dobrobit. Njihovi životi u teški, a to se dešava zbog nedostatka vidljivosti, svesti i razumevanja toga šta znači biti trans i osoba koja se rodno ne određuje.

„Svakog dana, slušam mlade ljude, roditelje, i nastavnike kako pričaju o ovim problemima, uključujući i to da trans i nebinarnim osobama nije dozvoljeno da koriste svoje odabrano ime i zamenice kod kuće i u školi, kako nemaju pristup adekvatnoj zdravstvenoj zaštiti i podršci (uključujući i mentalno zdravlje i zaštitu), i da ne mogu da zakonski promene svoje ime i oznaku za rod, što ih nagoni da se autuju protiv svoje volje. Slušajući glasove mladih ljudi iz grupe BeLonG To  naglašavamo rastuću potrebu za jednostavnim, pristupačnim zakonom o rodnom identitetu bez finansijskih prepreka, kako bi trans osobe dobile podršku tokom svog puta ka svom pravom rodnom identitetu.“

Prevod: MJ
Izvor: Ireland considers extending legal gender recognition to children ‘of any age’