Počasni doktorat dodeljen je za doprinos društvenoj teoriji, političkoj filozofiji i studijama roda.

Senat Univerziteta u Beogradu dodelio je počasni doktorat profesorki sa Univerziteta Berkli u Kaliforniji Džudit Batler.

“Džudit Batler spada među najvažnija imena savremene kritičke teorije, a njena dela su imala značajnog udela u formiranju novih i razvoju postojećih disciplina”, navodi se u obrazloženju.

Dodaje se da joj se počasni doktorat dodeljuje za doprinos društvenoj teoriji, političkoj filozofiji i studijama roda, kao i za intenzivnu saradnju sa teoretičarima u Srbiji, a pre svega sa Institutom za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu.

Senat Univerziteta u Beogradu je odluku o dodeli počasnog doktorata Džudit Batler doneo jednoglasno.

Džudit Batler je profesorka na Odeljenju za komparativnu književnost i Programu kritičke teorije, i jedna je od direktorki i osnivačica istog. Doktorirala je filozofiju na Univerzitetu Jejl 1984. godine.

Njena poslednja knjiga, Notes Toward a Performative Theory of Assembly, objavljena u novembru 2015. godine, predstavljena je prvi put prilikom njenog gostovanja u Beogradu.

Nedavno je saopšteno i da je Džudit Batler prva dobitnica nagrade Miladin Životić”, koju Institut za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu dodeljuje od ove godine.

Tu nagradu je dobila za oblast društveno angažovane teorije, naveo je taj institut u saopštenju za javnost.

Dodaje se da je nagrada nadahnuta životom i delom Miladina Životića, beogradskog filozofa koji je uspešno sintetizovao teorijsko mišljenje i intelektualni angažman.

Miladin Životić (1930-1997) bio je osnivač Instituta za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu i predsednik Filozofskog društva Srbije.

Bio je na čelu Građanske akcije za mir i jedan je od osnivača i lider Beogradskog kruga nezavisnih intelektualaca.

Zajedno sa ostalim pripadnicima Kruga i antiratnog pokreta, odlučno je bio protiv nacionalističke politike koja je dovela do ratova u Jugoslaviji, podržavajući moralno i politički žrtve rata, posebno one u Sarajevu, Mostaru, Tuzli, ali i drugim gradovima Bosne i Hercegovine.

Poslednji intervju koji je Džudit Batler dala za francuski dnevni list l'Humanité možete pročitati u prevodu na srpsko-hrvatski ovde.

Izvor: Autonomija