Organizacije Gayten-LGBT i Da se zna osuđuju nekorektno i senzacionalističko izveštavanje medija o ubistvu M. R. u Zemunu, u kome se za osumnjičenu osobu koriste transfobični termini, poput "trandža" i "transvestit".

Ne želeći da umanjimo tragičnost ovog čina, napominjemo da isticanje ličnog svojstva osumnjičenih lica i žrtava predstavlja čin neprofesionalnog i diskriminatornog izveštavanja. Isticanje rodnog identiteta i/ili izražavanja osobe ili bilo kog drugog ličnog svojstva u vezi s izvršenim krivičnim delom je neprihvatljivo.

Apelujemo na senzitivnost u vizuelnom i tekstualnom izveštavanju jer tekstovi koji ističu lično svojstvo mogu podsticati i jačati predrasude, stereotipe i mržnju prema populaciji koja je već višestruko marginalizovana u društvu.

Gayten-LGBT je imajući u vidu značaj medijskog izveštavanja i važnost medija kao partnera u kreiranju boljeg društva, izradio Preporuke za medije o izveštava o trans osobama u kojima se nalaze smernice za senzitivno i nediskriminatorno izveštavanje o trans osobama. Umesto senzacionalističkog izveštavanja, novinarima se preporučuje uravnoteženost i objektivnost u širenju informacija, posebno u vezi sa obeolodanjivanjem punog identiteta osumnjičenih i žrtava, uključujući i bilo koje pojedinosti koje mogu dodatno da ugroze njihovu bezbednost.  

Takođe, bitno je da mediji osude bilo koji čin nasilja, ali da ne donose prevremene zaključke dok se krivica ne utvrdi, te da izbegavaju upotrebu senzacionalističkog jezika, a da za slike koje se objavljuju prethodno dobiju dozvolu osobe koja će se na ovaj način eksponirati.

Pozivamo medije u Srbiji da o ovom i drugim sličnim slučajevima izveštavaju s poštovanjem prema svima, pridržavajući se pretpostavke nevinosti kao i drugih principa navedenih u važećim zakonima Republike Srbije kao i u Kodeksu novinara Srbije, gde se između ostalog navodi: “Zaštita privatnosti i identiteta podrazumeva ne samo zaštitu imena (označavanje osumnjičenog inicijalima), već i zaštitu drugih podataka koji bi mogli da upute na njegov identitet: fotografija, adresa, opis izgleda, bračno stanje, socijalni status, pripadnost nekoj grupi, imena suseda, rođaka i prijatelja.)”

Tekst ažuriran 11.7.2018: Saopštenju se pridružuju i Civil Rights Defenders, Inicijativa mladih za ljudska prava, Grupa za podršku mladim LGB osobama „Izađi", i Parada ponosa Beograd.