Ovaj tekst bavi se mogućnostima koje su na raspolaganju trans muškarcima koji su nezadovoljni izgledom svojih grudi.

Nezadovoljstvo svojim grudima čest je problem s kojim se trans muškarci suočavaju. Čak iako žive u izabranom rodu već neko vreme, „prolaženje“ može da bude teško ukoliko su grude vrlo uočljive. Zbog toga, mnogi trans muškarci odlučuju da se podvrgnu mastektomiji.

Cilje ovakve mastektomije je da grudi, odnosno grudni koš izgleda muževnije. Grudno tkivo i višak kože se uklanjaju, ali se bradavice čuvaju, smanjuju i repozicioniraju. Hirurzi/škinje takođe uklanjaju i inframamarni deo – deo na kom se donji deo dojki i grudni koš spajaju.

Mastektomija može imati značajnu psihološku dobrobit za trans muškarce. To što će izgledati maskulinije može im pomoći da se osećaju opuštenije i imati više samopouzdanja u društvenim situacijama i intimnim odnosima.

Godine 2016, časopis the Journal of Sexual Medicine objavio je istraživanje u kom je učestvovalo 33 trans osobe koje su bile podvrgnute mastektomiji, a koja je deo njihovog procesa tranzicije od ženskog ka muškom. Pre operacije, pacijenti su ispunili upitnike koji su sastavljeni tako da procene kako se oni osećaju u vezi sa svojim telima, samopouzdanjem i kvalitetom života. Između 6 i 16 meseci nakon operacije, učesnici istraživanja su opet popunili ove upitnike.

Generalno gledeno, trans muškarci su primetili poboljšanje u vezi sa zadovoljstvom svojim telom, samopouzdanjem i kvalitetom života nakon izvršene operacije. Međutim, autori istraživanja su primetili i neke „ostatke nezadovoljstva fizičkim izgledom“ i pretpostavili da nekim trans muškarcima treba više vremena da se prilagode novom stanju nakon izvršene operacije. Psihološko savetovanje tu može da pomogne. Više o ovom istraživanju možete pročitati ovde.

Prevod: MJ

Izvor: What options are available for transmen who are unhappy with the appearance of their breasts?

Posetite chat server našeg vebsajta, mesto za LGBTIQA razgovore