Kalifornija: genitalne operacije na interseks bebama oštro osuđene pionirskom odlukom - Geten

Kaliforija je postala prva država u SAD koja je zvanično priznala interseks prava, izglasavši dokument kojim se osuđuje praksa operisanja genitalija kod dece.

Rezolucija 110 (SCR110) doneta je u utorak 28. avgusta i izglasana većinski od strane kalifornijskog zakonodavnog tela pošto je predstavljena od strane senatora Skota Vinera uz podršku mnogih LGBT+ organizacija, uključujući i organizaciju koja se bori za prava interseks mladih u Kaliforniji -  interACT Advocated for Intersex Youth and Equality California.

Dokumentom se potvrđuje da su „interseks deca deo različitosti naše države i treba ih slaviti, a ne na njih gledati kao na grešku koju treba popraviti“.

Dokumentom se takođe zdravstveni radnici savetuju da uzmu u obzir dobrobit interseks dece i omoguće im da sami odluče da li će se podvrgnuti „operacijama koje će im živote preokrenuti iz korena i nepovratno, i kao što to često biva naneti im štetu koja se ne može popraviti.“

Prema organizaciji Human Rights Watch,ova odluka je prvi primer u SAD gde zakonodavno telo od medicinske zajednice zahteva da ustanovi standarde nege za interseks decu.

„Ova odluka ukazuje na to da država ima poštovanja prema osobama rođenim s varijacijama polnih  karakteristika“, izjavio je Kajl Najt, iz HRW, i autor dva izveštaja na temu interseks stanja.

„Odluka poziva udruženja medicinskih stručnjaka da iskreno preispitaju medicinske dokaze i etiku i razviju standarde nege kojim će se inerseks osobe tretirati s istim poštovanjem kao i ostali pacijenti,“ dodao je.

Termin „interseks“ se generalno koristi za osobe čija se polna i reporoduktivna anatomija ne uklapa u tipičan koncept muško/ženske binarnosti i obuhvata nekoliko vrsta varijacija. O tome opširnije na na našem sajtu, ovde i ovde.

Prema Društvu za interseks stanja Severne Amerike, jedna u 100 beba imaće karakteristike koje „odstupaju od standarda za devojčice i dečake“, a otprilike jedna do dve osobe na 1000 rođenja bivaju podvrgnte operacijama kako bi se izgled njihovih genitalija „normalizovao“.

Različite organizacije uključujući i Svetsku zdravstvenu organizaciju opisuju ove operacije kao „medicinski nepotrebne“, te da mogu imati „posledice koje ostaju za ceo život“ na fizičko i mentalno zdravlje onih koji su podvrgnuti ovakvim procedurama.

Ova odluka države Kalifornije pozdravljena je od strane LGBT+ aktivista/kinja koji su se zalagali/e za njeno usvajanje.

„Odluka predstavlja konkretan korak ka merama kojima se poštuju prava interseks osoba,“ oglasila se organizacija GLAAD na svom zvaničnom Tviter nalogu.

Siri Mej, koordinatorka programa OutRight Action International Ujedinjenih nacija, čestitala je aktivistima/kinjama organizacije interACT na podršci koju su pružili/e „prvom uspešnom dokumentu američkog zakonodavstva kojim se priznaju zloupotrebe ljudskih prava interseks osoba i kojim se slavi njihovo dostojanstvo.“

Organizacija interACT se takođe oglasila na Tviteru sa „Uspeli/e smo“.

Maja meseca prošle godine zabeleženi su pokušaji zakonodavaca američke države Nevada da zabrane operacije na interseks bebama i deci. Kalifornija je takođe oktobra meseca 2017. postala prva američka država koja je pravno priznala postojanje trećeg roda. Zakon o priznavanju roda stupiće na snagu 2019. godine.

Ukoliko ste interseks osoba u Srbiji ili ste osoba iz njihovog najbližeg okruženja, možete nam se javiti – više informacija o tome ovde.

Prevela i priredila: MJ
Izvor: Genital surgeries for intersex babies condemned in California’s landmark resolution