Rođeni sa muškim i ženskim crtama – stanje poznato pod imenom interseksualnost. Neki lekari/ke tvrde da ovo mogu da poprave, ali istovremeno postoji i pokret koji se zalaže za ukadanje i zabranu takvih operacija na deci.

Ovo je problem sa kojim se susreće veći broj porodica nego što mislite. Procene su da je 2 procenta populacije interseksualno, što znači da su rođeni/e i sa muškim i ženskim crtama. Više o interseksualnosti na našem sajtu ovde i ovde.

Već godinama, lekari operišu interseks bebe i decu kako bi postali samo dečaci ili samo devojčice, međutim glasovi koji se protive ovoj praksi sve su glasniji.

Džordžien Dejvis bila je mala devojčica pre nego što joj se život promenio pošto su lekari saznali nešto o njenom telu.

„Odveli su me u operacionu salu kad mi je bilo 17 godina i rekli mi da će mi ukloniti maligne jajnike,“ rekla je Dejvis.

Saznala je pravi razlog operacije kada joj je bilo 20 godina. Rekla je da je tada saznala da je interseks. Njeno telo izgledalo je kao žensko telo spolja, ali unutra je imala testise i to je ono što su lekari uklonili, zbog čega je ostala sterilna i na hormonskoj terapiji do kraja života.

„Bilo me je sramota. Bila sam uznemirena,“ rekla je.

Dejvis je sada predsednica organizacije InterACT, koja se bori za prava interseks mladih u SAD.

Zakonodavci Nevade trenutno pokušavaju da zabrane ovakve operacije.

„Lekari predstavljaju interseks stanje kao nešto što zahteva hitno lečenje. To je suludo!“ kaže Dejvis.

Nekadašnji sudija, doktor Endi Ajzen, svedočio je u korist Zakona 408 pred Senatom.

„Ono što želimo da postignemo je da detetu pružimo mogućnost da odraste, sazna o svom stanju i razume ga,“ rekao je.

Pedijatar urolog Kler Klouz protivi se ovakvom zakonu.

„Kada roditeljima kažete da njihova beba neće dobiti malu pink ili plavu kapu u porodilištu, to je vrlo, vrlo stresno za njih,“ kaže ona.

Zakonom 408 zabranila bi se operacija promene pola koja se izvodi na deci ukoliko procena ne potvrdi da je dete razume ili ukoliko procena ne potvrdi da bi bez operacije detetov život mogao da bude u opasnosti.

„Ne operišemo nijedno dete čiji je pol određen i nedvosmislen, ili čiji spoljašni genitalni organi izgledaju normalno,“ kaže doktorka Klouz.

Kaže da je tokom svoje karijere izvela tri operacije „promene pola“ na deci. A danas, tim koji se sastoji od pedijatra urologa, etičara, genetičara i endokrinologa sastaje se sa roditeljima da razgovara o opcijama koje su na raspolaganju pre operacije.

Doktorka Klouz smatra da je Zakon 408 loše napisan jer kaže da isti može takođe da zabrani i operacije kojima se sređuje hipospadija. Procenjuje se da jedan u 200 dečaka ima ovo stanje u kom penis ne izleda ili ne funkcioniše kako bi trebalo. Ona izvodi ove operacije regularno.

„Ukoliko to ne budemo radili ovde u Nevadi, bićemo prvo mesto na svetu koje ne izvodi ovu operaciju,“ kaže ona.

Senat je doneo ovaj zakon u skladu s partijskom linijom, a sada ga razmatra skupština. Na nacionalnom nivou, sudski spor o slučaju interseks dečaka nakon što je podvrgnut operaciji prilagođavanja pola privukao je mnogo pažnje.

A gledano na međunarodnom nivou, stav Ujedinjenih nacija je da ove operacije predstavljaju kršenje ljudskih prava.

„To je genitalno sakaćenje,“ kaže Dejvis.

Dečak ili devojčica, devojčica ili interseks? Odluka je s kojom su zakonodavci i roditelji Nevade sada suočeni.

„Ne možemo da donesemo odluku ni o tome da se transrodnim osobama dozvoli da koriste toalet u skladu sa rodnim identitetom, tako da ne mislim da je ovo društvo spremno za treći pol,“ izjavila je doktorka Klouz.

„Smatram da je vreme da se američki lekari/ke probude i shvate da ove operacije koje bi trebalo da pomognu ljudima, im zapravo nanose samo više štete,“ izjavila je Dejvis.

Da li će ovaj zakon biti izglasan znaćemo do juna.


Prevod: MJ
Izvor: Lawmakers consider banning intersex surgeries on children

 

Interseks

 • Vašington: uvođenje opcije trećeg roda samo početak +

  Dvadesetsedmog januara, država Vašington omogućila je odraslim osobama opciju trećeg roda u izvodu iz matične knjige rođenih – znakom “X” se ukazuje na to da osoba nije ni muškarac, ni žena Opširnije...
 • Kako da budete dobar saveznik/ca interseks osobama: 7 stvari koje treba znati +

  Povodom Međunarodnog dana solidarnosti sa interseks osobama, 8. novembra, objavljujemo tekst o tome kako pružiti podršku i biti dobar saveznik/ca interseks osobama. Opširnije...
 • Parlamentarna skupština Saveta Evrope poziva na zabranu operacija normalizovanja pola kod interseks dece +

  Dvanaestog oktobra doneta je odluka od istorijskog značaja kada je Parlamentarna skuština Saveta Evrope usvojila prvu rezoluciju koja se tiče interseks osoba, i ovo je prva rezolucija ove vrste doneta Opširnije...
 • Jasno i glasno: interseks Teksašanin u borbi za prava interseks osoba +

  Priča interseks Teksašanina o ličnom interseks iskustvu, stavu institucija, i želji da se aktivističkim radom pomogne drugim interseks osobama, pre svega bebama i mladima. Opširnije...
 • Saopštenje iz Darlingtona: interseks osobe odlučno u borbi za svoja prava +

  U Darlingtonu je početkom marta, više od 20 aktivista/kinja radilo na kreiranju saopštenja o pravima i tretmanu interseks osoba. Pred vama je prevod Saopštenja iz Darlingtona koji je na srpsko-hrvatski Opširnije...
 • Portugal: zabranjuju se operacije interseks beba +

  Operacije mogu da izazovu izostanak seksualne senzacije, ožiljke i sterilitet Opširnije...
 • Las Vegas razmatra zabranu operacija na interseks deci +

  Zakonodavci američke države Nevade trenutno pokušavaju da zabrane nepotrebne operacije na interseks deci.  Opširnije...
 • Amsterdam: Izjava sa 4. Međunarodnog interseks foruma +

  Između 20. i 23. aprila 2017, održan je Četvrti međunarodni interseks forum u Amsterdamu, Holandiji. Opširnije...
 • Beč: održano prvo veliko okupljanje interseks osoba +

  U Beču je 30. i 31. marta držano prvo okupljanje interseks osoba i aktivista/kinja u organizaciji OII Europe. Opširnije...
 • 'I' u LGBTQI: Kako izgleda odrastanje kada si interseks +

  Da li možete da zamislite kako bi izgledalo da nikada ne sretnete nekog ko je poput vas? To je stvarnost mnogih mladih interseks osoba.  Opširnije...
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4