ubijen-transvestit-1371666823-327795Organizacija Gayten-LGBT pozdravlja brzu reakciju nadležnih organa, efikasnu istragu i hapšenje Danijela V. osumnjičenog za ubistvo Darka Vujanovića.

Podsećamo da se svirepo ubistvo dogodilo 19. juna u stanu u ulici Nikodima Milaša na Paliluli. Ubistvu je prethodila svađa oko, kako se navodi, plaćanja seksualnih usluga koje je Vujanović pružio Danijelu V. Osumnjičeni Danijel je više puta osuđivan za različita krivična dela, među kojima je i ubistvo.

“Podsećamo da je 2003. godine u beogradskom naselju Krnjača, ubijen Vjeran Miladinović Merlinka. Sumnjalo se da je ubistvo počinila njegova povremena mušterija (Miladinović je pruzao seksualne usluge), koja ga je nakon davljenja usmrtila zidarskim čekićem. Međutim, do danas niko nije osuđen za teško krivično delo ubistva.

Cilj uvođenja instituta zločina iz mržnje u postojeći Krivični zakonik Republike Srbije, jeste upravo slanje jasne poruke da se krivična dela koja za motiv imaju mržnju prema nekom licu zbog ličnih svojstava kao što je rasa, veroispovest, etnička pripadnost, seksualna orijentacija i rodni identitet, neće tolerisati već naprotiv, još oštrije sankcionisati.” (iz saopštenja Labrisa – organizacije za lezbejska ljudska prava)

Gayten-LGBT