Njujork: uvedena oznaka za rod „X“ - Geten

Nova opcija za osobe koje se rodno ne određuju – X – od sada je zvanično stupila na snagu u Njujorku. Građani/ke ovog grada moći će od sada da promene oznaku za rod u svojim izvodima iz matične knjige rođenih kako bi bile u skladu s njihovim rodnim određenjem, a roditelji će moći da se odluče za opciju „X“ kod svoje novorođene dece.

Novim zakonom Njujork će imati istu legislativu kao Kalifornija, Oregon i Vašington, Okrug Kolumbija; slično zakonsko rešenje biće uvedeno i u Nju Džerziju u februaru ove godine.

Ova mera usvojena je u gradskom veću u septembru s 41 prema 6, a potpisao je i odobrio gradonačelnik Bil de Blasio oktobra meseca. Predstavnik za javnost gradskog veća, Kori Džonson, izjavio je tada:

„Imamo mnogo stanovnika Njujorka koji se ne identifikuju kao žene ili muškarci. Rod je za mnoge spektar, i nije fiksiran. Tako da stanovnici Njujorka koji su trans, rodno se ne određuju ili odbacuju koncept rodne binarnosti, a imaju mogućnost da se samoodrede u tako važnom dokumentu kao što je izvod iz matične knjige rođenih, od sada će takođe imati zeleno svetlo ka mnogim drugim životnim pitanjima.“

Pre ovog zakona, stanovnici Njujorka morali su da obezbede dokumentaciju od lekara pre nego što bi im bilo dozvoljeno da promene svoju oznaku za rod u ličnim dokumentima.

Prevela: MJ

Izvor: Gender 'X' Is Now an Option in New York City