Ujedinjeno Kraljevstvo: Aktivisti/kinje zahtevaju rodno neutralnu opciju u pasošima - Geten

Iz Stounvola, organizacije koja se bavi pravima LGBT osoba, tvrde da mnoge trans osobe koje se ne identifikuju kao muškarci ili žene ne mogu da putuju van zemlje.

Pasoši koji se koriste u Ujedinjenom Kraljevstvu treba da omoguće osobama koje se ne identifikuju kao muškarci ili žene opciju „X“, kažu aktivisti/kinje organizacije Stounvol.

U svom petogodišnjem planu tokom kog nastoje da se izbore za ravnopravnost transrodnih osoba u Britaniji, aktivisti/kinje kažu da se mnogi ljudi boje da putuju u inostranstvo iz straha od neprikladnog ispitivanja ili poteškoća na pasoškoj kontroli.

Pored toga, onima koji se ne smatraju muškarcima ili ženama ne nudi se nijedna druga opcija prilikom dobijanja lične dokumentacije.

Ovaj plan, odnosno projekat, nazvan Vizija promene, kreiran je od strane Trans savetodavne grupe u okviru Stounvola (Stonewall Trans Advisory Group - Stag) i dolazi nakon što je banka HSBC objavila da će trans osobama ponuditi izbor od 10 novih rodno neutralnih oznaka.

Tara Stoun, članica Stag-a, i jedna od od 17 osoba koje su kreirale gorepomenuti projekat, objašnjava zašto je opcija X u pasošu opravdana.

Ona je izjavila za Radio 4: „Trans osobama koje se identifikuju kao nebinarne – tj. ne identifikuju se ni kao muškarci, ni žene – ovo bi omogućilo opciju koja nije preksriptivnog karaktera, dok su jedine opcije koju su im sada dostpune striktno takve.“

„To bi im u osnovi omogućilo da iskažu svoj identitet, i to se ne odnosi samo na trans osobe, važno je naglasiti da bi to imalo pozitivne uticaja i na interseks osobe takođe.“

Interseksualna osoba je osoba koja može imati biološke karakteristike oba pola.

Na pitanje da li bi opcija X mogla da napravi problem onima koji putuju u zemlje u kojima se prava LGBT osoba ne poštuju, Stoun je rekla: „Važno je da imamo tu opciju na raspolaganju, a savete tog tipa osobama koje putuju pruža Home Office.

„Takvu situaciju imamo i sada do određene granice. Važno je ljude upoznati sa tim, tako da mogu da donesu dobre, informisane odluke.“

Projekat takođe uključuje predloge za lobiranje za reformisani Zakon o priznanju roda i Zakon o jednakosti, kreiranje vodiča na radnom mestu o trans inkluzivnim merama i unapređenje LGBT inkluzije u zdravstvenoj zaštiti.

Iz banke HSBC prošle nedelje su izjavili da njihovi klijenti više neće moratu da koriste konvencionalne oznake poput gospodin, gospođa i oznaku za žene koja ne ukazuje na to da li su udate ili ne (Mr, Mrs, and Ms), već će umesto toga moći da odaberu nešto sa dugačke liste oznaka koje uključuju i Mx, Ind, M, Mre, and Misc. Iz banke su dodali da bi odabrane oznake bile korišćene u računima, bankovnim karticama klijenata i u prepisci.

Prevod: MJ
Izvor: Stonewall calls for gender-neutral X option for UK passports