Obeležen Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije 2016 - Geten

20160517LGBTzastava1Na zgradi Zaštitnika građana je, povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije (IDAHO/T) u utorak, 17. maja 2016. godine razvijena zastava duginih boja i trans zastava, čime je osobama drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta na simboličan način pružena podrška i ukazano na probleme sa kojima se ove osobe svakodnevno suočavaju.

Razvijanju zastave su, osim Gordane Stevanović, zamenice zaštitnika građana prisustvovali i članovi i članice Saveta za rodnu ravnopravnost Zaštitnika građana, Milan Đurić, i Jovanka Todorović iz organizacije Gayten-LGBT.  Ovom prilikom se takođe razgovaralo i o potrebi za pravnim rešenjem i unapređenjem statusa trans, interseks i queer osoba u Srbiji, i stoga i usvajanjem Zakona o rodnom identitetu, kao i o ravnopravnom položaju istopolnih zajednica. Republika Srbija je u obavezi da implementira ove zakone prema Nacionalnoj strategiji za prevenciju i zaštitu od diskriminaciije, kao i prema Akcionom planu u kom su sve ove mere navedene, i drugim pravnim dokumentima, kao što je Ugovor o pristupanaju Evropskoj uniji.

Aktivisti/kinje organizacija Gayten-LGBT i Labris, povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije, organizovali/e su i ove godine dešavanje kojim su obeležili ovaj dan – u prostorijama Labrisa i Studentskom parku. Dešavanja su bila dobro posećena od strane LGBTQ osoba, aktivista/kinja i predstavnika institucija – Ombudsmana, Ujedinjenih nacija itd.

Prava LGBTI osoba još su uvek nedovoljno zaštićena u Srbiji, iako su u prethodnom periodu načinjeni krupni pomaci u pogledu zaštite i unapređenja njihovog položaja. LGBTI organizacije su uključene u izradu strateških dokumenata koji sadrže konkretne mere posvećene unapređivanju položaja ove populacije.

Na postojanje stereotipa i predrasuda prema LGBTI osobama Zaštitnik građana ukazuje u svojim redovnim godišnjim izveštajima i u Izveštaju ,,LGBT populacija u Srbiji – stanje ljudskih prava i društveni položaj”, upućujući nadležnim organima preporuke za unapređivanje njihovog položaja. Zajednička radna grupa Zaštitnika građana i Poverenika za zaštitu ravnopravnosti je nadležnim organima 2014. godine uputila niz preporuka, ukazujući na potrebu regulisanja pravnog položaja trans osoba.

Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije ustanovljen je sa ciljem da se donosiocima odluka, javnosti i medijima ukaže potrebu suzbijanja nasilja i diskriminace LGBTI osoba. Taj dan se obeležava 17. maja jer je na taj dan 1990. godine homoseksualnost uklonjena iz Međunarodne klasifikacije bolesti Svetske zdravstvene organizacije.

Priredila: MJ