Holandija: izdat prvi rodno neutralni pasoš - Geten

Holandija je ovog meseca izadala prvi rodno neutralni pasoš.

Leone Zigers, 57, dobio/la je pasoš s rodno neutralnom oznakom X, umesto M ili Ž koje se obično koriste kao ozake za rod.

Vaspitan/a i podignut/a kao dečak,  Zigers je 2001. prošao/la kroz proceduru prilagođavanja tela rodnom identitetu (iz muškog u ženski), međutim sada se identifikuje kao interseks osoba.

Zigers je dobio/la spor u kom su sudije donele odluku da je sprečavanje registrovanja osobe kao rodno neutralne istovetno „kršenju prava na privatan život, prava na samoodređenje i prava na autonomiju pojednica“.

Oko 4 procenta holandskog stanovništa ne identifikuje se i okviru modela rodne binarnosti (kao muškarci ili žene), iz Haga izveštava novinaraka BBC-ja Ana Holigan.

Uprkos ovoj presudi, i dalje sud odlučuje o tome da li osoba treba da dobije oznaku X za rod ili ne.

Nekoliko zemalja već nude rodno neutralne opcije u pasošima i zahtevima za pasoše. To su Argentina, Australija, Kanada, Danska, Indija, Malta, Nepal, Novi Zeland i Pakistan, (i Bangladeš, dok se Nemačka kreće u tom smeru, prim.prev.).

Recimo u Ujedinjenom Kraljevstvu trenutno, svi nosioci pasoša moraju da izaberu jednu od dve opcije u ovom ličnom dokumentu: muški ili ženski rod.

Juna meseca je aktivista/kinja izgubio/la na Visokom sudu Engleske i Velsa – zahtev koji je podneo/la tražeći kategoriju „X“ je odbijen.

Slučaj Leone Zigers uticao je na LGBT aktivističke grupe da od holandske vlade zatraže izmenu postojećeg zakonodavstva, tako da svima bude omogućeno da se identifikuju van modela rodne binarnosti.

O stanju u Holandiji pisali smo maja meseca ove godine kada je jedna osoba zakonski priznata kao nebinarna, odnosno osoba koja se rodno ne određuje, i to je bio pionirski potez za ovu zemlju.

Prevela i priredila: MJ
Izvor: First Dutch gender-neutral passport issued