Da li možete da zamislite kako bi izgledalo da nikada ne sretnete nekog ko je poput vas?

To je stvarnost mnogih mladih interseks osoba.

„Interseks je termin za osobe koje se rađaju sa polnim karakteristikama koje nisu u skladu sa medicinskim ili socijanim normama koje postoje o ženskom ili muškom telu,“ kaže interseks aktivista Morgan Karpenter.

Izraz interseks pokriva čitav niz bioloških varijacija. Ponekad su one otkrivene i pre nego što se osoba rodi, nekada nakon rođenja ili kada nastupi pubertet. U nekim slučajevima, ove varijacije nikada ne budu otkrivene. Imati interseks varijaciju znači imati neodređene genitalije.

„Po rođenju, znamo da ukoliko je interseks crta vidljiva to može da dovede do hitnog zakazivanja kod hirurga,“ kaže Morgan.

Interseks aktivista Morgan Karpenter na festivalu Mardi Gras

„Bilo je čudno što sam pokušavao da budem muškarac“

Iv, 23, prvi put shvata da je interseks pre četiri godine.

„Moj tadašnji partner me je pogledao i rekao da misli da je kod mene nešto drugačije – nije mislio da mi nešto fali, ali nešto jeste drugačije,“ kaže ona.

Iv je pripisan muški pol po rođenju i tako se i identifikovala u srednjoj školi. Međutim, pubertet je kod nje krenuo mnogo kasnije  - kada joj je bilo 17 godina -  i to je bilo veliko iznenađenje za nju.

„Moje telo je počelo da razvija ženske sekundarne polne karakteristike. Kukovi su mi se proširili, narasle su mi grudi. Kada si u srednjoj školi i pokušavaš da budeš momak, to je jako čudno,“ kaže ona.

„Nisam se uklapala, maltretirali su me zato što sam drugačija.“

Prema istraživanju iz 2015. u kom je učestvovalo 272 interseks osobe, ustanovljeno je da 18 procenata ne završi srednju školu, što je mnogo u odnosu na 2 procenta za opštu populaciju.

Istraživanjem je takođe utvrđeno da je 60 procenata učesnika/ca razmišljalo o samoubistvu, a da je jedan u šest učesnika/ca i pokušao/la da izvrši samoubistvo, zbog problema u vezi sa genitalnim varijacijama.

Kodi učestvuje u Mardi Gras paradi

„Pokušaji normalizacije putem operacija su i dalje uobičajeni“

Kodi* sebe opisuje kao autovanu i ponosnu interseks osobu, ali nije oduvek bilo tako.

„Imam vežbanke iz vremena kad sam imao/la 10 godina u kojima sam pisao/la kako se osećam kao vanzemaljac.“

Tek kada je stigao/la do adolescencije shvatio/la je istinu.

„Bilo mi je 17, i mama mi je sve objasnila.

Rekla je, znaš kako smo ti uvek govorili da si rođen/a kao devojčica, pa znaš, bilo je malo složenije sve to. Pružila mi je veliku zelenu fasciklu ispunjenu papirima o interseksualnosti i tada sam počelo/la da saznajem o tome.“

Međutim, mnogo pre ovog razgovora, odluke su već bile donete u vezi sa Kodijevim telom.

„Prošao/la sam kroz takozvanu medicinsku normalizaciju“, kaže.

„Neke operacije su urađene kada sam bio/la beba, a kasnije sam bila na hormonskoj terapiji.“

Hirurške intervencije su nešto o čemu se često priča u interseks zajednici.

Direktor Odeljenja za endokrinologiju bolnice u Ostinu, profesor Džefri Zajac, kaže da roditelji ponekad vrše pritisak na lekare da operišu.

„Kada se beba rodi, prvo pitanje koje svi postavljaju, koje i roditelji postavljaju je da li je beba dečak ili devojčica’?

„Kod interseks beba, problemi se mogu javiti u vezi sa genitalijama. I na medicinskom osoblju je veliki pristisak da se ti problemi reše,“ kaže on.

Ali Morgan Karpenter kaže da se roditeljima često ne pruža dovoljno informacija o interseks varijacijama pre nego sto pristanu na operaciju u ime svojih beba ili dece.

„Naše iskustvo je takvo da znamo da roditelji ne dobijaju prave i potpune informacije o tome da ljudi mogu da odrastu i žive zdravi i srećni sa telima koja izgledaju drugačije.“

Stef i Eliza na festivalu Mardi Gras

„Povratite svoje telo“

Decembra meseca jedan slučaj je stigao do novina – roditelji petogodišnjeg deteta otišli su na porodični sud tražeći dozvolu da njihovo dete bude operisano.

Karla je rođena kao dečak, ali sa neodređenim genitalijama. Imala je muške polne žlezde.

Sud je doneo odluku da Karlini roditelji ne trebaju dozvolu za operaciju i da njene polne žlezde mogu da budu uklonjene.

Elizi, 26, uklonjene su muške polne žlezde kada je bila mala, uz vaginoplastiku „rekonstrukcija je urađena kako bi izgledala estetski kao vagina“.

„Besna sam, ali sam i tužna,“ kaže ona.

„Iako se svet menja na bolje, ove invazivne operacije se i dalje rade na interseks deci.“

Ona kaže da je zbog operacije uklanjanja polnih žlezda kojoj je bila povrgnuta, primorana da ceo život uzima hormonsku terapiju, koju opisuje kao „užasnu stvar“.

Kodi slavi to što je interseks osoba, ali smatra da se i dalje mora voditi borba za prava interseks osoba.

„Definitivno želim da vidim kraj medicinskoj normalizaciji.

„Ono što se obično dešava interseks osobama je to da im je autonomija oduzeta i da se osećaju otuđeno i izolovano.

„Želim da osnažujem interseks osobe i pomognem im da povrate svoja tela.“

*Kodi preferira zamenicu they u engleskom jeziku i određuje se kao arodna osoba.

Prevod: MJ

Izvor: The 'I' in LGBTQI: What it's like growing up intersex

Interseks

 • Moja interseks priča +

  Pogledajte novi video klip nazvan "Moje interseks telo" u produkciji OII Europe, kreiran povodom dana solidarnosti s interseks osobama.  Opširnije...
 • Elen Feder: Praktikovanje vrline +

  Od večeras u 23.40 do petka 9. novembra, u nastavcima možete slušati tekst Elen Feder, "Praktikovanje vrline" na Trećem programu Radio Beograda. U pitanju je 7. poglavlje knjige "Razumevanje interseksualnosti: Opširnije...
 • Holandija: izdat prvi rodno neutralni pasoš +

  Holandija je ovog meseca izadala prvi rodno neutralni pasoš. Opširnije...
 • Kako da podržite svoje interseks dete - Vodič za roditelje +

  Dečak ili devojčica? Ovo pitanje je neizbežno i uvek se postavlja nakon porođaja. Mnogi roditelji će na njega odgovoriti bez mnogo razmišljanja, ali za mnoge je isto tako to pitanje Opširnije...
 • Svetski dan mentalnog zdravlja: Interseks osobe zahtevaju hitnu promenu +

  Na svetski dan mentalnog zdravlja, 11. oktobra 2018, interseks osobe i aktivisti/kinje zahtevaju hitnu promenu u odnošenju medicinskog establišmenta i društva prema tretiranju interseks stanja i varijacija polne anatomije kod Opširnije...
 • Ženeva: Podnet zahtev za zabranu genitalnog sakaćenja interseks osoba +

  U Ženevi je podnet zahtev Velikom odboru Republike i kantona Ženeva od strane članova parlamenta kojim se traži zakonska zabrana genitalnog sakaćenja interseks osoba, kao i besplatna psihosocijalna podrška za Opširnije...
 • Nemačka: Kabinet potvrdio treći rod +

  Kabinet nemačke kancelarke je sredinom avgusta odobrio model zakona kojim se dodaje opcija trećeg roda u zvanična lična dokumenta. Opširnije...
 • Kalifornija: genitalne operacije na interseks bebama oštro osuđene pionirskom odlukom +

  Kaliforija je postala prva država u SAD koja je zvanično priznala interseks prava, izglasavši dokument kojim se osuđuje praksa operisanja genitalija kod dece. Opširnije...
 • Elen Feder: Šta možemo da naučimo od lekara? +

  Pred vama je odlomak iz zaključnog poglavlja knjige Making Sense of Intersex: Changing Ethical Perspectives in Biomedicine, autorke Elen Feder. Opširnije...
 • Novi Zeland: prva država s čijeg parlamenta se zavijorila interseks zastava +

  Novi Zeland je postao prva država s čijeg se parlamenta zavijorila interseks zastava prošle nedelje. Opširnije...
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6