Zbog situacije izazvane korona virusom, ove godine ćemo Međunarodni dan vidljivosti trans osoba obeležiti onlajn razgovorom, 31. marta, od 16 časova.

Razgovor iz Prajd info centra moći ćete da pratite uživo na našem Instagram nalogu @geten_lgbtiqa, a razgovraćemo s Jelenom Simić, profesorkom Pravnog fakulteta Univerziteta Union i članicom našeg pravnog tima, Agatom Milan Đurić, direktorkom Getena i aktivistkinjom, i Vasilom Pašanjskim, aktivistom grupe Talas.

Pričaćemo o stvarima od važnosti za egizistenciju trans i rodno različitih osoba, o različitim problemima i u kontekstu pandemije COVID-19, aktivizmu i zakonima o kojima se ovih dana mnogo diskutuje, i onima koji nas tek čekaju.

Međunarodni dan vidljivosti trans osoba obeležava se 31. marta i posvećen je slavljenju trans osoba i podizanju svesti o diskriminaciji s kojom su svakodnevno suočene širom sveta.

Ovu manifestaciju osmislila je Rejčel Krendal 2009, kao reakciju na manjak LGBT manifestacija koje slave trans osobe, navodeći frustraciju da je jedini poznati trans dan, Međunarodni dan sećanja na žrtve transfobije kada se sećamo trans osoba žrtava zločina iz mržnje, ali kojim se ne priznaju i slave živi/e članovi/ce trans zajednice.

Trans osobe u Srbiji i u svetu i dalje su izložene situacijama diskriminacije, mržnje, i transfobičnog i transmizoginog nasilja, uključujući i verbalno i fizičko nasilje, kao i oblike institucionalnog i sve većeg nasilja u onlajn prostoru.

Zato zahtevamo više od vidljivosti - oslobođenje i adekvatno regulisanje svojih prava i položaja.

U Getenu, kroz revidiranu verziju našeg Zakona o rodnom identitetu i pravima interseks osoba, zahtevamo potpunu depsihopatologizaciju trans i rodno različitih identiteta - ukidanje uslovljavanja trans osoba medicinskim procedurama tj. psihijatrijskim pregledima i hormonskom terapijom.

Borimo se za promenu u kojoj ćemo se razvijati i rasti, a ne samo preživljavati. U zajedništvu je naša snaga!

 Priredila: MJ