Pozivamo vas na onlajn razgovor o položaju i pravima trans zatvorenika/ca povodom Međunarodnog dana akcije i solidarnosti s trans zatvorenicima/ama, 22. januara u 14 časova.

Dvadeset drugog januara svake godine na međunarodnom nivou obeležava se Dan akcije i solidarnosti s trans zatvorenicima/ama. To je dan za saradnju, pružanje podrške, organizovanje skupova i razgovora, podizanje svesti o uslovima trans zatvorenika/ca u zatvorima i unapređenje njihovog položaja, kao i ostvarivanje kontakta s njima u cilju prekida zatvorske izolacije.

Rodno određenje, odluke u vezi sa smeštajem, pristup zdravstvenoj zaštiti, nasilje i seksualno zlostavljanje samo su neki od problema koji čine transrodne osobe jednistvenom populacijom za postupanje u zatvorima. Problemi s kojima se one suočavaju zatvorska uprava i zvaničnici oduvek su previđali, i situacija je slična širom sveta. Međutim, poslednjih decenija primećuje se obećavajući porast mera i preporuka koje za cilj imaju razmatranje postupanja s transrodnim zatvorenicima/cama. Države se drastično razlikuju po svojim pristupima ovom problemu, ali koji je način najbolji kad je u pitanju zaštita i bezbednost transrodnih osoba u zatvorima?

O ovim kompleksinim pitanjima razgovaraćemo sa pravnicom i profesorkom, Zoricom Mršević, sutra od 14 časova. Razgovor možete pratiti preko Instagram naloga organizacije Geten, @geten_lgbtiqa

                               

Priredila: MJ