Ove godine, 20. novembar, Međunarodni dan sećanja na žrtve transfobije, Geten će obeležiti razgovorom sa zajednicom, u kojem će se, osim problema sa kojima se trans osobe suočavaju u Srbiji, govoriti i o snazi trans osoba i aktivizma i pozitivnim i jedinstvenim stranama trans iskustva.

Svoje dragocene priče s nama će podeliti: direktorka i koordinatorka Getena, Milan Agata Đurić, koordinator naše trans grupe podrške, Saša Lazić, asistent koordinatora Prajd info centra, Matija Stefanović, i Nevena Zagorac, stendap umetnica.

Razgovor možete pratiti na Instagram lajvu @belgradepride od 18 časova.

********

Stigma i diskriminacija trans i rodno različitih osoba je stvaran i veliki problem širom sveta, i one su deo strukturnog i tekućeg ciklusa opresije koji nam oduzima naša osnovna ljudska prava. Trans i rodno različite osobe žrtve su zastrašujuće mržnje, nasilja, uključujući i iznude, fizičke i seksualne napade i ubistva. U većini zemalja, podaci o ubijenim trans i rodno različitim osobama ne vode se sistematski i nemoguće je proceniti pravi i precizan broj slučajeva. Tim Transrespect versus Transphobia Worldwide (TvT) objavljuje kao i svake godine ažurirani izveštaj o monitoringu ubistava trans osoba (Trans Murder Monitoring report, TMM) i najnovije podatke za poslednju godinu, kako bi ujedinili glasove koji podižu svest o ovom danu i zločinima iz mržnje prema trans i rodno različitim osobama, kao i odali poštu životima onih koji bi možda bili/e zaboravljeni/e.

Trans osobe u Srbiji su i dalje izložene situacijama diskriminacije, nasilja i transfobičnog nasilja, uključujući verbalno i fizičko nasilje, kao i oblike institucionalnog nasilja. U poslednjih godinu dana posebno trans i rodno različite osobe kod nas postaju meta orkestriranih onlajn hajki određenih grupa koje poriču njihovo postojanje, iznose neistine o njima i kreiraju atmosferu linča u kontekstu u kom su rigidne rodne uloge i stereotipi vezani za njih doveli do prebijanja mladića u centru Beograda pre nekoliko dana.

Međunarodni dan sećanja na žrtve transfonije obeležava se od 1999. godine. Obeležavanjem ovog dana podiže se svest javnosti o zločinu iz mržnje nad trans osobama, obezbeđuje se prostor za izražavanje žalosti i odaje počast životima ubijenih trans osoba kako ne bi bile zaboravljene. Obeležavanje dana sećanja na žrtve transfobije počelo je u SAD, ali se danas ovaj dan obeležava u mnogim delovima sveta, kao i u Srbiji. Do sada su dešavanja kojim se obeležava ovaj dan održana u više od 180 gradova u više od 20 zemalja Severne Amerike, Evrope, Azije, Afrike i Okeanije.