Beogradsko dramsko pozorište pridružuje se Nedelji ponosa 2020, i pokreće teme društvene diskriminacije, dok istovremeno slavi različitosti.

U okviru ovogodišnje Nedelje ponosa na letnjoj sceni BDP-a, 18. i 19. septembra od 21 čas su “Fine mrtve d(j)evojke”, predstava nastala prema tekstu jednog od najprovokativnijih savremenih hrvatskih autora Mate Matišića.

Iva i Marija su zaljubljene devojke koje iznajmljuju stan u naizgled mirnoj zgradi. Umesto da nađu mirni kutak za ljubav, shvataju da su otvorile vrata pakla. To je priča o sadašnjem društvu (iako je tekst pisan početkom 2000ih) kakvo jeste i opomena o onome kakvo treba da bude.

"To je priča o lezbejskom paru, studentkinjama koje se doseljavaju u novi komšiluk, ni ne sluteći da su komšije redom veliki vernici koji ubijaju, siluju i abortiraju, lažne patriote, brižljivi roditelji koji uspehom smatraju nesamostalnu i frustriranu decu, kao i oni retki ‘dobri’ koji uvek ćute… Postoji jedan društveni paradoks koji je po meni duboko pogrešan i nastran i o kojem sam hteo napraviti predstavu – činjenici da je društveno prihvatljivije mrziti bilo koga, nego voleti," kaže Patrik Lazić, reditelj predstave.

⁣Uloge: Iva Ilinčić, Ivana Nikolć, Jadranka Selec, Milan Zarić, Paulina Manov, Ivan Tomić, Ivan Zarić, Daniel Sič, Slađana Vlajović, Vladan Milić, Zoran Đorđević, Mladen Sovilj.

Beograd Prajd pozorišni festival zamišljen je kao godišnji događaj koji će se svake godine održavati tokom Nedelje ponosa. Cilj festivala je vidljivost problema LGBTIQ zajednice i još važnije – nalaženje prostora za rešenja i za dijalog.⁣

Vidimo se u BDP Areni!

BDP