Na ovogodišnjem, jedanaestom festivalu LGBT i queer filma, koji se održava od 5. do 8. decembra u Domu omladine Beograda, biće prikazani i dokumentarni i igrani filmovi koji se bave i/ili istražuju trans i interseks teme.

Ovde možete pogledati pregled ovih filmova i raspored prikazivanja.

Kraljice

19:30 Amerikana, Dom omladine Beograda

Cena karte: 250 din.

Dokumentarni film

Režija: Mark Saksenmejer

SAD, 2018.

Trajanje: 99 min.

Delom dokumentarni klasik „Paris is Burning”, delom hit serija „Pose“, delom rijaliti fenomen „RuPaul’s Drag Race” i delom tradicionalni izbor lepote Miss America, dokumentarac „The Queens” istražuje transrodnu supkulturu takmičenja u dregu. Ovaj dugometražni dokumentarac takođe prati bogatu istoriju čikaškog dreg kluba The Baton, koji se već pedeset godina nalazi na istoj lokaciji i legendarnog izbora lepote, Miss Continental, koji svake godine od 1980. privlači trans takmičarke sa svih strana sveta. Zabavljačice dele svoje uspone i padove dok se takmiče za krunu.

Galor

21:30 Amerikana, Dom omladine Beograda

Cena karte: 250 din.

Dokumentarni film

Režija: Laslo i Dilan Tonk

Holandija, 2019.

Trajanje: 74 min.

Dreg senzacija Lejdi Galor se sprema za svoju najveći transformaciju ikada. Boreći se za vidljivost i solidarnost, postala je važan deo evropske dreg zajednice. Za Sandera den Basa, muškarca iza Lejdi Galor, ova praksa počinje da uzima svoj danak. Iako njegova veličina čini da Lejdi Galor bude prepoznatljiva i donosi joj slavu, Sander ima sve ozbiljnije zdravstvene probleme. Operacija smanjenja želuca će mu pomoći da se vrati na zdravu težinu, ali šta će ostati od Lejdi Galor?

17:00 Velika sala Doma omladine Beograda

Erik i Erika

Cena karte: 250 din.

Igrani film

Režija: Rajnhold Bilgeri

Uloge: Ulrike Bejmpold, Kristof Bitenauer, Nives Bogad

Austrija, 2018.

Trajanje: 89 min.

Erik/Erika Šineger, ski senzacija koja je postala medijska senzacija. Dok je bio Erika, slavili su ga. Sada kada je Erik, odbacili su ga i optužili za prevaru. Istinita priča o nepravdi i tabu temama u Austriji sedamdesetih godina prošlog veka.

Kratki filmovi s trans tematikom:

Zatvorenik društva

Kratki film

Režija: Rati Tsiteladze

Gruzija, 2019.

Trajanje: 15 min.

Šta znači biti stranac u sopstvenom domu i svojoj zemlji? Zatvorenik društva predstavlja putovanje u svet i svest mlade transrodne žene, koja je izolovana od spoljnog sveta već deset godina, zarobljena između lične želje za slobodom i tradicionalnih očekivanja roditelja koji ugrožavaju njeno jedinstvo. Ovo je prvi gruzijski dokumentarac nominovan za Evropske filmske nagrade.

Pravi identitet svilenih buba

Kratki film

Režija: Havijer Del Alamo

Kuba, 2019.

Trajanje: 3 min.

„Pravi identitet svilenih buva” bavi se otkrićem Sarinog rodnog identiteta kroz znatiželju i pristup mestima koja nisu predviđena za njen pol i u kontekstu koji ne dozvoljava pravilan razvoj rodnog identiteta. Film dovodi u pitanje prirodno isključenje i diskriminatorno ponašanja od strane društva.

Dupli život

Kratki animirani film

Režija: Studio Job, Joris & Marieke

Holandija, 2018.

Trajanje: 3 min.

Slatka crna komedija o mužu i ženi čije različite ideje o rodnim ulogama dovode do neočekivane konfrontacije.

Večera

Kratki film

Režija: Simon Marija Kubiena

Austrija, 2019.

Trajanje: 3 min.

Prvorođeni sin koristi šminku i oblači se kao žena što izaziva raspravu s ocem tokom porodične večere.

Ne zovi me brate

Kratki film

Režija: Đina Vencel

Nemačka, 2018.

Trajanje: 19 min.

Čejen je jedina devojka u muškoj fudbalskoj bandi poznatoj kao „The Kick-About Crew”. Opijanje i nasilje igraju glavnu ulogu u životu ove bande, čiji je član Čejenin dečko, Džoš. Jednog dana na fudbalskom terenu, pojavljuje se misteriozni dečko.

Jimbo

Kratki film

Režija: Keli Konlin

Kanada, 2019.

Trajanje: 3 min.

Mikrodokumentarac koji istražuje rad svestranog queer umetnika pod imenom JIMBO Insell.

Suve usne

Kratki animirani film

Režija: Fabijen Kor, Kelsi Fang

Francuska, 2018.

Trajanje: 5 min

U kuhinji majka i dete bezuspešno pokušavaju da započnu razgovor.

Slušaj

Kratki film

Režija: Džejk Graf

Velika Britanija, 2018.

Trajanje: 4 min.

„Slušaj” iskreno i otvoreno opisuje neke od mnoštvo poteškoća koje svakog dana doživljavaju trans deca i tinejdžeri, što daje dosta potreban glas ovom delu društva.

Meg – Margina koja je postala centar

Kratki film

Režija: Larisa Nepomuceno, Eduardo Sančes

Brazil, 2018.

Trajanje: 15 min.

Meg Rajara je, da bi dospela tu gde jeste, prevazišla prepreke koje ne bi trebalo da postoje. Završiti doktorat je veoma bitna pobeda, ne samo za nju, nego i za trans zajednicu. Po prvi put u Brazilu, crni transvestit je odbranio doktorat.

Mona

Kratki film

Režija: Janik Gensler

Nemačka, 2018.

Trajanje: 5 min.

Porodica. Sumnje! Solidarnost?

Šljokice

Kratki film

Režija: Majkl Bedoes

Velika Britanija, 2019.

Trajanje: 18 min.

Pol Bigsbi (17) se budi rano ujutru kako bi uvežbao svoj dreg nastup. Šansa da upozna dreg kraljicu iz Blekpula, Mimi Le Pr, tera ga u konflikt s roditeljima, siledžijama u školi i školskom predstavom.

Pepitas

Kratki film

Režija: Alesandro Sampaoli

Italija, 2018.

Trajanje: 8 min.

Andrea, iako ima preko trideset godina, još uvek živi sa svojom majkom i sa slepom bakom. Njegova porodica ne zna da on ima honorarni posao.

Puž

Kratki film

Režija: Mohamed Torivarijan

Iran, 2017.

Trajanje: 11 min.

Tri mlada momka iz Irana zajedno s krijumčarem u tajnosti prelaze iransko-tursku granicu. Krijumčar prebacuje preko granice samo muškarce. U sred puta, on naprasno shvata da je jedan od putnika interseks.

Pusti telo da raste

Kratki animirani film

Režija: Andrea Gudinjo

Meksiko, 2018.

Trajanje: 5 min.

Animirane izjave ljudi drugačijih rodnih identiteta koji pričaju o svom životnom iskustvu i stvaraju jedan glas za mnogo ljudi.

XY

Kratki film

Režija: Sofía Jaeger

Čile, 2019.

Trajanje: 13 min.

Manuel je dvadesetogodišnji dečko koji je već mesec dana u vezi s Isidorom. Jednog popodneva on odlazi do njene kuće da prizna tajnu koju više ne može da krije. Manuel će morati da se suoči sa svojim strahovima i otkrije svoju istinu.

Izvor