vesti2Moris, koja se pre promene pola zvala Džejms Hamfrej, oženio je 1949. godine Elizabet Taknis sa kojom je imao četvoro dece. Problemi su nastali kada je Moris odlučio da promeni pol. Elizabet se nije složila s tim, pa su se njih dvoje ubrzo razveli, ali i nastavili da žive zajedno.

moris-x.jpg


Da ljubav nema granice pokazuje primer ove spisateljice, koja je nedavno na BBC-jevom radiju "4`s Bookclub" obelodanila da je Elizabet bila i ostala ljubav njenog života.
"Nikome ovo nisam ispričala. Živim sa istom osobom 58 godina. Oženio sam je kada sam bio mlad, potom sam promenio pol i postao žena, što je, naravno, njoj zasmetalo pa se razvela od mene. Ipak, nastavili smo da živimo zajedno. Znate, ljubav nema granice... Prošle nedelje smo se ponovo venčali!", rekla je Moris.

Džejms i Elizabet su se upoznali u Londonu. Nakon što je diplomirao na Oksfordu, Džejms je otišao u vojsku, gde je kao britanski obaveštajac radio u Italiji i Palestini. Potom je upisao kurs arapskog jezika, gde je i upoznao Elizabet.
Čim su se videli, znali su da su stvoreni jedno za drugo, tako da su bez razmišljanja zakazali venčanje. Imali su petoro dece, od kojih je jedna devojčica, Virdžinija, preminula samo dva meseca nakon rođenja.
A onda je Džejms odlučio da promeni pol. On je, nakon nekoliko godina hormonske terapije, 1972. godine operisan u Maroku. Ubrzo potom su se razveli, ali su nastavili da žive zajedno. Njihovi prijatelji kažu da je Elizabet, inače ćerka jednog prizvođača čaja iz Šri Lanke, lakše i brže prihvatila tu promenu nego on.

Moris, koja se još kao muškarac proslavila kao prvi novinar koji je izvestio javnost o osvajanju Everesta, opisala je svoju transformaciju u dve knjige - "Zadovoljstvo zamršenog života" (Pleasures of a Tangled Life) i "Zagonetka" (The Conundrum).
Ona je u tim knjigama naglasila da se, kao muškarac, nikada nije osećala kao homoseksualac, već da je na sebe gledala kao "pogrešno opremljenu osobu".
Takođe, napisala je i knjigu pod nazivom "Pax Britannica", trodelnu istoriju uspona i pada britanskog kraljevstva. Knjigu je počela da piše kao muškarac, a završila ju je kao žena.

Za razliku od Jane, Elizabet ne želi puno da priča o njihovoj prošlosti. Ona je novinarima rekla da se prvi put udala za Džejmsa pre 59 godina, ali da se od njega kasnije razvela jer je promenio pol.
"Morali smo da se razvedemo nakon što je moj muž promenio pol. Nastavili smo da živimo zajedno iako više nismo bili u braku. I tako, evo nas ponovo zajedno", kaže Elizabet i dodaje da su ona i Jana odlučili da ostanu zauvek zajedno.
"Želimo čak i da nas sahrane jedno pored drugog iza kuće u kojoj sada živimo", objasnila je Elizabet.

Izvor BLIC