254917_434041399976271_1204746013_n 

Organizacija Gayten-LGBT pridružuje se obeležavanju Međunarodnog dana sećanja na žrtve transfobije, koji se obeležava 20. novembra svake godine.
Ovog dana se sećamo svih onih koji/e su ubijeni zbog transfobije, mržnje ili straha od trans osoba ili osoba koje se rodno ne određuju. Cilj obeležavanja ovog dana je skretanje pažnje na kontinuirano nasilje koje trans osobe trpe.

 Obeležavanje dana sećanja započeto je 1998. u Masačusetsu, SAD, od strane Gvendolin En Smit, transrodne grafičke dizajnerke, kolumnistkinje i aktivistkinje, kako bi se očuvalo sećanje na Ritu Hester, i održavano je svake godine 20. novembra, polako se razvijajući od internet baziranog projekta započetog u SAD, u međunarodni dan akcije. Do sada je dan sećanja na žrtve transfobije obeležavan u više od 185 gradova, i više od 20 zemalja Evrope, Severne Amerike, Azije, Afrike i Okeanije. Uglavnom ovaj dan uključuje isčitavanje imena stradalih tokom protekle godine, a može se sastojati i iz drugih akcija, kao što su bdenja, umetnički program, projekcije filmova, marševi i sl.

 

Obeležavanjem Međunarodnog dana sećanja na žrtve transfobije podiže se svest o zločinu iz mržnje prema trans osobama, obezbeđuje prostor za javno izražavanje žalosti i slave se životi trans osoba koje bi u suprotnom bile zaboravljene.

Podaci iz izveštaja organizacije Transgender Europe (TGEU's Trans Murder Monitoring project), objavljenog 14. novembra 2012, nažalost otkrivaju da je u poslednjih 12 meseci ubijeno 265 trans osoba širom sveta. U izveštaju se navodi da su ubistva trans ljudi izvršena u 29 zemalja u poslednjih 12 meseci, većina u Brazilu (126), Meksiku (48), i SAD (15); slede Venecuela (9), Honduras (8), Kolumbija (6), Urugvaj (6) i Gvatemala (5). U Aziji, najveći broj zabeleženih slučajeva je u Indiji (6), Pakistanu (5), i Filipinima (4), a u Evropi, u Turskoj (5). (Ovi brojevi se odnose samo na prijavljene slučajeve, dok je nemoguće odrediti broj neprijavljenih slučajeva).

 

Trans osobe u Srbiji takođe trpe višestruku diskriminaciju, žrtve su mržnje, nasilja i transfobije, i Srbija spada u jednu od zemalja u kojoj je zabeleženo ubistvo trans osoba 2003. i 2009. godine.