vrticSTOKHOLM - Predškolska ustanova „Egalija“ iz Stokholma u Švedskoj uvela je praksu da vaspitači ne koriste reči „on“ ili „ona“ kako bi se negovala jednakost između polova od najranijeg detinjstva. Zaposleni u zabavištu takođe brižljivo biraju boje i vrste igračaka i knjiga da mališani ne bi robovali stereotipima vezanim za pol.

Školica je otvorena prošle godine sa zadatkom da se razbiju predrasude koje se tiču uloge polova, a to je okosnica nastavnog programa za predškolce u Švedskoj.
- Društvo očekuje da devojčice budu slatke, lepe i ljupke, a dečaci muževni, grubi i društveni. „Egalija“ im pruža fantastičnu priliku da budu šta god hoće - objašnjava Jeni Johnson, 31-godišnja vaspitačica.


U ovom vrtiću devojčice i dečaci se zajedno igraju kuvanja platičnim šerpama i kutlačama, ali se u neposrednoj blizini nalaze lego kocke kako se ne bi pravila mentalna barijera između kuvanja i gradnje. U skoro svim knjigama među glavnim junacima su gej parovi, samohrani roditelji i usvojena deca. Nema „Snežane“, niti „Pepeljuge“.


Direktorka Lota Rajalin kaže da su metode ovog zabavšta naišle na oprečna reagovanja nekih segmenata društva i da osoblje dobija pretnje od rasističkih grupa koje se bune što se deca igraju crnim lutkama. Ali dodaje da za upis u njihovu ustanovu postoji dugačka lista čekanja, a da je samo jedan par ispisao svoje dete. Džej Belski, dečji psiholog s Kalifornijskog univerziteta Dejvis nije siguran da je to dobro.


- Uskoro dečaci neće smeti da rade ono što najviše vole: da jurcaju i da štapove koriste kao mačeve. Tako neutralnost dovodi do ukidanja muškosti - smatra on.

Izvor: Blic