Država Ajdaho tvrdi da novi predlog zakona kojim se zabranjuju izmene u izvodu iz matične knjige rođenih ne utiče negativno na trans osobe, uprkos pređašnjoj sudskoj presudi kojom je utvrđeno suprotno.

Preglogom zakona HB 509, posebno se zabranjuju izmene oznake za rod, navodeći da su „biološke razlike između muškaraca i žena pitanje naučnih činjenica, a biološki pol je objektivno definisana kategorija koja ima očigledne, nepromenjive i istaknute karakteristike.“

U predlogu zakona takođe stoji da promena bilološkog pola osobe u izvodu iz matične knjige rođenih „utiče na zdravlje i bezbednost svih osoba.“

Ukoliko ovaj zakon bude stupio na snagu od 1. jula, trans osobe će jedino moći da promene svoj izvod iz matične knjige rođenih uz sudski nalog kojim se potvrđuje da je originalni izvod iz matične knjige rođenih zaveden pogrešno zbog „prevare, prinude ili materijalne greške u pogledu činjenica.“

Država je ranije pokušavala da uvede slične zakone i mere (marta meseca zakonodavci iz republikanske partije Ajdaha pokušali su da donesu zakon kojim će trans i interseks učenicama biti zabranjeno da učestvuju u školskim takmičenjima u atletici, prim. prev.), ali je presudom federalnog suda iz 2018. godine presuđeno da je potez neustavan.

Utvrđeno je da ta mera krši Klauzulu o jednakoj zaštiti i dovodi u opasnost transrodne osobe, koje su na taj način izložene diskriminaciji jer su primorane da pokazuju lične isprave s netačnim podacima.

Iz organizacije Lambda Legal kažu da je poslednji zakon u raskoraku s presudom iz 2018 – ali zamenik državog tužioca Stiven Olsen kaže da je zakon trebalo da stupi na snagu pre nego što bi bilo kakav negativan uticaj po trans osobe mogao da bude dokazan.

Piter Ren, pravni zastupnik grupe, ukazuje na to da „nema razlike“ između zakona HB 509 i neustavne mere koja je odbačena.

„Ne možemo se praviti da se prethodna tužba i slučaj nikada nisu desili, tako što ćemo doneti nov zakon kojem ćemo samo dati novo ime i broj,“ upozorava on.

Međutim Olsen tvrdi da zakonom HB 509 ni na koji način nije prekršena prethodna presuda, i da se prethodni slučaj ne može odnositi na sadađnju situaciju.

Insistira na tome da zakon HB 509 ne predstavlja „kategoričku zabranu“ promene oznake za rod, dodajući da se ni na jednom mestu ne pominje reč trans ili transrodna osoba, niti neke druge reči koje bi ukazale na trans osobe i promenu oznake za rod kod njih.

Nora Hupert, pravnica organizacije Lambda Legal, koja radi na ovom slučaju, kaže da živimo u „vremenu apsurda“ kada se donose ovakvi diskriminatorni zakoni.

„Ajdaho trenutno ima druge prioritete,“ kaže ona. „Izgleda čudno da se resursi troše na diskriminisanje trans osoba u trenutku kada su bezbednost i izvori zarade velikog broja ljudi pod znakom pitanja i u velikoj opasnosti.“

Prevela: MJ

Izvor