Nakon talasa brutalnih ubistva trans žena, zakonodavci Portorika doneli su zakon koji je bio preko potreban ovoj zemlji, a koji se tiče zaštite prava LGBT+ osoba, međutim aktivisti/kinje se boje da će pravne praznine zakona samo da pogoršaju već ozbiljno tešku situaciju.

Revidirani građanski zakonik, koji pokriva nekrivična pravna pitanja poput braka i svojine, usvojen je u Predstavničkom domu pretprošlog četvrtka, prema navodima Rojtersa. Namera zakonodavaca je bila da se na bolji način zaštiti ranjiva LGBT+ populacija u Portoriku. Jedna od promena uključuje i redefinisanje braka, pa je deo definicije u kom se pominju „muškarac i žena“ promenjen u „dve osobe“, što je u skladu s odlukom Vrhovnog suda iz 2015, kojom se legalizuje bračna jednakost.

Međutim, pravni stručnjaci i zakonodavci iz opozicije kritikuju ovaj zakon, ukazujući na to da praznine i kontradiktorne formulacije mogu da dovedu do zakonskih prepreka za trans osobe koje žele napredak.

Trans osobe u Portoriku zaglavljene u pravnom vakuumu zahvaljujući revidiranom građanskom zakoniku

„Na prvi pogled, izgleda kao da je sve u redu,“ kaže Rafael Koks Alomar, profesor prava na Univerzitetu Okruga Kolumbija.

„Ali ako malo zagrebete po površini, videće očiglednu nameru da se izvrši diskriminacija.“

Revidirani građanski zakonik usvojen je i u Senatu prošlog ponedeljka, i sada je na stolu guvernerke ostrva, Vande Vaskes, i čeka njen potpis.

„Tekući građanski zakonik Portorika je iz 1930, kaže predstavnik Hoze Mendes iz vladajuće Nove napredne stranke, „a taj zakon je potpuno zastareo.“

„Ono što je urađeno sada je ažuriranje tog zakona.“

Ali izmena jezika u ovom zakoniku, prema rečima kritičara, samo je stvorila skup kontradiktornih izmena.

Na primer, jezik koji se koristi kada se govori o trans osobama i promeni oznake za rod u izvodu iz matične knjige rođenih je izmenjen. U ažuriranom zakoniku piše da ništa „ne može da unazadi proces trenutno ustanovljen“ za zakonsko priznanje roda osobe.

Međutim, prema novom zakoniku izmene pola osobe pripisanog po rođenju u originalnom izvodu iz matične knjige rođenih „ne mogu biti dozvoljene“, što je izazvalo zbunjenost među aktivistima/kinjama za prava trans osoba koji/e upozoravaju da će ovo dovesti trans osobe u jednu nezavidnu poziciju pravnog vakuuma.

Revidirani građanski zakonik predstavlja direktnu pretnju našim LGBT+ zajednicama

„Ako s jedne strane to zabranjujete, a s druge dozvoljavate, onda je to krajnje neustavno,“ kaže Pedro Hulio Serano, LGBT+ aktivista.

„To govori o stigmatizaciji i velikoj diskriminaciji,“ kaže Luis Vega, kongresmen iz opozicione Narodne demokratske stranke.

Zakonodavci iz opozicije nadaju se da će guvernerka staviti veto na revizije zakonika, „zakonika koji bi unazadio prava žena i predstavljao direktnu pretnju našim LGBTQ zajednicama,“ napisala je jedna od članica predstavničkog doma na Tviteru 15. maja.

Trans žena u Portoriku
Policija istražuje ubistvo trans žene Alekse Lusijano Ruis u Portoriku. (Twitter/@DavidBegnaud)

Pet trans osoba ubijeno u Portoriku samo otpočetka godine

Ubistva Lajle Pelez i Serene Velaskes u aprilu razbesenela su aktiviste/kinje koji ne prestaju da govore o nasilju i mržnji prema trans osobama, a posebmo trans ženama u Portoriku.

Otpočetka godine barem 5 trans osoba ubijeno je na teritoriji SAD.

Penelope Diaz Ramirez, (31), ubijena je u popravnoj ustanovi 13. aprila. Njena smrt nije prijavljena do 27. aprila, od strane Human Rights Campaign. Jampi Mendes Aročo, (19), trans momak ubijen je na severozapadu zemlje, 5. marta.

Februara meseca, trans žena u situaciji beskućništva, Aleksa Negron Lusijano, poznata s portorikanskih društvenih medija, upucana je, nakon čega je preminula. Njeni poslednji trenuci, snimljeni za drušvene medije, i prikazuju očiglednu silu i bahatost koju anti-LGBT napadači osećaju dok nekažnjeno čine krivična dela.

Mnogi od ovih slučajeva podsećaju na ubistvo tinejdžera/ke koji/a se nije rodno određivao/la, Horhea Stivena, koji/a je unakažen/a i zapaljen/a 2009.

Portorikanski/e aktivisti/kinje beznadežno već godinama upozoravaju javnost da su progonjeni.

„Više nema nikakve sumnje da je ovo epidemija anti-LGBT nasilja,“ kaže Serano.

Prevela: MJ

Izvor