norrie may welbyAustralija je ove nedelje dala značajan doprinos istoriji roda, kada je vlada Novog južnog Velsa prepoznala pravo da pol jedne osobe zvanično bude "neodređen".

Ova prekretnica u evoluciji queer roda nastupila je izdavanjem izvoda iz matične knjige rođenih u kome pol nije određen Nori (osobi poznatoj i kao norrie may-Welby, na slici) iz Sidneja.

Zi (lična zamenica) je sada zakonski prepoznat/a od strane australijske vlada kao osoba koja nije ni muško, ni žensko.

Time je završena duga borba za Nori (48), kojoj/em je pri rođenju u Škotskoj pripisan muški pol.

Kada je zi bilo 23 godine, krenuo/la je u proces promene pola, hormonskom terapijom i operativnim zahvatima. Australijske vlasti su zi tada izdali sertifikat kojim je pol određen kao ženski.

Međutim, Nori nije bilo udobno da živi isključivo kao žensko, te je obustavila/o hormonsku terapiju i zauzela/o neutralni identitet, opirući se daljoj ženskoj ili muškoj normalizaciji.

U januaru 2010. lekari su objavili da nisu u mogućnosti da utvrde njin rod ni kao muški, ni kao ženski jer nema gonade, a hormonski sistem nije tipično ni muški ni ženski, dok je Norin psihološki identitet neutralan.

Ostalo je istorija.

Ironija u ovoj odluci je to što je australijski ministar spoljnih poslova, Aleksander Dauner, u tajnosti i bez konsultacija, pre tri godine povukao odluku kojom je trans osobama omogućeno da dobiju pasoše u kojima je naveden njihov željeni pol.

Izvor: Pink news, Labris