ILGA_EuropeSa zadovoljstvom vas obaveštavamo da ILGA-Europe objavljuje dva nova postera za prava trans osoba.

Posteri će biti štampani, a ovde je pregled.

Tekst postera 1:
Diskriminacija transeksualnih osoba na radnom mestu je zakonom zabranjena

Evropska unija štiti transeksualne osobe od diskriminacije na radnom mestu. Trans žena je otpuštena 1992. nakon što je imala operaciju promene pola. Tužila je poslodavca. Evropski sud pravde presudio je 1996. da je to bio slučaj diskriminacije, jer je otpuštena zbog svog rodnog identiteta.

Pozivajući se na taj slučaj, Evropska unija je uključila promenu pola u Uputstvo za menjanje odnosa prema rodu iz 2006. (2006 Gender Recast Directive) obezbeđujući time trans osobama zaštitu od diskriminacije na radnom mestu.

Evropski zakon je jasan.
Šta je sa zakonom u vašoj zemlji?

ilga_poster

Tekst postera 2:
Transrodne osobe nisu mentalno bolesne

Trenutno se transrodni identiteti smatraju mentalnom bolešću. Lekari i psihijatri donose najveći broj odluka o identitetima transrodnih osoba. Veliki broj transrodnih osoba biva podvrgnut invanzivnim i degradirajućim fizičkim i psihičkim pregledima, lečenjima i operacijama.

Rezultat je da su transrodne osobe lišene kontrole nad sopstvenim telom, identitetom i životom.

ILGA-Europe insistira na poštovanju i dostojanstvu transrodnih osoba. Zahtevamo kraj patologizacije bez uskraćivanja potrebne zdravstvene nege.
Zaustavimo patologizaciju transrodnih osoba!

ilga2

ILGA-Europe podržava kampanju koju je pokrenula Internacionalna mreža za depatologizaciju transrodnosti (International Trans Depathologization Network): http://www.stp2012.wordpress.com

Svi oni koji bi želeli da prime kopije ovih postera dobrodošli su da pošalju svoju poštansku adresu i broj željenih kopija. Kontakt osoba je Nanna Moe, a adresa: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Molimo vas da imate na umu da je broj kopija ograničen. Slanje kopija će početi sredinom marta.

Nakon postera, uskoro ćemo izdati i Transrodne osobe i uputstvo za menjanje odnosa prema rodu – Vodiči za implementaciju (Transgender People and the Gender Recast Directive – Implementation Guidelines). Svrha ovih vodiča je da obezbede detaljne informacije o ispravnoj implementaciji pravnog regulisanja rodne ravnopravnosti EU, što će uticati na prava transrodnih osoba na radnom mestu. Ukoliko želite da dobijete primerak ovog dokumenta, kontakt osoba je Nanna na istoj imejl adresi.

Izvor: ILGA Europe, prevod za Gayten LGBT: Baka Malina