TAJLAND_MALA_cropNekoliko decenija je prošlo od kada je Zapad prestao da homoseksualnost smatra mentalnom bolešću. Za transeksualce ta prekretnica je bila nedostižna – do sada. Prošlog meseca Francuska je postala prva zemlja koja je transeksualnost uklonila sa zvanične liste mentalnih bolesti što je velika pobeda kada je u pitanju društveno prihvatanje ovih ljudi, piše u utorak magazin Time.

„To je olakšanje. Ljudi će početi da nas gledaju drugačije“ – kaže blogerka Kafi (što je nadimak kojim se ona služi i predstavlja akronim prva dva slova njenog sadašnjeg imena Karolin nekadašnjeg Filip ). „To je početak“.

Ali samo početak, kažu mnogi trans osobe u Francuskoj. U praksi, deklaracija će učiniti malo kada su u pitanju njihova zakonska ili zdravstvena prava u zemlji. Na primer, trans osobe i dalje moraju da obave operaciju menjanja pola pre nego što promene svoj pol u očima zakona. Kako bi dobili zeleno svetlo za operaciju, moraju biti podvrgnuti medicinskoj i psihijatrijskoj proceni.

„To je simbolična pobeda“ – kaže Georg-Lusi Tin, predsednik pariskog IDAHO komiteta, koji se bori protiv homofobije i „transfobije“, diskriminacije trans osoba.

„Trans osobe se više ne smatraju psihički bolesnim osobama“ – navodi on. „Oni su sada normalni građani ali još nismo stigli do tačke gde im je dozvoljeno da donose odluke, već oni i dalje zavise od psihijatara i doktora“. Mnogi navode da je liberalna ministarka zdravlja Roselin Bašele uklonila transeskualnost sa liste mentalnih bolesti jer je to pre svega bila zastarela klasifikacija i kako bi odala priznanjne trans zajednici na njenom aktivizmu u promociji svojih prava.

Ipak, drugi vide potencijalno više problematičan motiv. Tim izražava zabrinutost da političari zapravo prave ustupak na ovom frontu kako bi sprečili angažovanu raspravu o legalizaciji gej brakova ili usvajanja dece od strane homoseksualnih parova. Međutim, čini se da će ova odluka uticati i na vlade Španije i Velike Britanije da budu sledeće države koje će povući sličan potez, iako se kod njih transeskualnost samo tehnički smatra mentalnim poremećajem. Očekuje se da će ostale zemlje Evropske unije slediti takav primer.

Izvor: E-novine