Saopštenje povodom Dana sećanja na žrtve transfobije (TDoR) 2017 - Geten

Povodom obeležavanja 19. Međunarodnog dana sećanja na žrtve transfobije (TDoR), koji se održava 20. novembra 2017[1], organizacija Transgender Europe (TGEU) objavljuje kao i svake godine izveštaj o monitoringu ubistava trans osoba (Trans Murder Monitoring report, TMM) i najnovije podatke za poslednju godinu[2], kako bi ujedinila glasove koji podižu svest o ovom danu i zločinima iz mržnje prema trans i rodno različitim osobama, kao i odala poštu životima onih koji bi možda bili/e zaboravljeni/e.

Nažalost, ove godine zabeleženo je 325 slučajeva ubistva trans i rodno različitih osoba između 1. oktobra 2016. i 30. septembra 2017, što ukazuje na uvećanje za 30 slučajva u odnosu na prošlogodišnji izveštaj. Većina ubistava desila se u Brazilu (171), Meksiku (56), i SAD  (25), što znači da sada imamo 2609 prijavljenih slučajeva u 71 zemlji širom sveta između 1. januara 2008 i 30. septembra 2017.

Trans i rodno različite osobe širom sveta žrtve su užasnih zločina iz mržnje, uključujući i iznudu, fizičke i seksualne napade i ubistvo, a koji se često ne prijavljuju. U većini zemalja, podaci o nasilju nad trans i rodno različitim osobama nisu sistematizovani i nije moguće proceniti pravi broj slučajeva.

Nasilje nad trans i rodno različitim osobama se često poklapa sa drugim vidovima opresije u društvu, kao što su rasizam, seksizam, ksenofobija, i mržnja prema seksualnim radnicama/ima i njihova diskriminacija. Od prijavljenih slučajeva ubistava trans i rodno različitih osoba čije je zanimanje bilo poznato, 62 procenta čine seksualne radnice. U Evropi, u Turskoj je ubijeno 44 trans žene, većina njih seksualne radnice u proteklih devet godina. Istovremeno, u Francuskoj, Italiji, Portugalu i Španiji – zemlje u koje trans i rodno različite osobe iz Afrike i Centralne i Južne Amerike najviše migriraju, 69 procenata od prijavljenih žrtava ubistva bile/i su migrantkinje/i. Podaci iz izveštaja takođe pokazuju da su u SAD žrtve najviše obojene trans osobe i američki urođenici (86%).

Izveštaj Začarani krug nasilja: Trans i rodno različite osobe, migracije i seksualni rad biće objavljen 17. novembra na ovom linku, i baviće se institucionalnim i interpersonalnim nasiljem i načinom na koji su oni međusobno povezani.

Za više informacija, možete se obratiti na sledeće adrese Lukasu Beredu i Boglarki Fedorko iz TGEU: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. i Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

Napomene:

[1] Od 1999. godine, ovaj dan kada se sećamo trans osoba koje su bile žrtve ubistva, obeležava se svakog novembra. Obeležavanjem ovog dana podiže se svest javnosti o zločinu iz mržnje nad trans osobama, obezbeđuje se prostor za izražavanje žalosti i odaje počast životima ubijenih trans osoba kako ne bi bile zaboravljene. Obeležavanje dana sećanja na žrtve transfobije počelo je u SAD, ali se danas ovaj dan obeležava u mnogim delovima sveta. Do sada su dešavanja kojim se obeležava ovaj dan održana u više od 180 gradova u više od 20 zemalja Severne Amerike, Evrope, Azije, Afrike i Okeanije.

[2] Projekat The Trans Murder Monitoring (TMM, Projekat monitoringa slučajeva ubistava trans osoba), započet je aprila 2009, i kroz njega se sistematski prate, sakupljaju i analiziraju izveštaji o prijavljenim slučajevima ubistava trans osoba širom sveta. Nove podaci u vezi sa rezultatima prvi put objavljenim jula 2009, objavljuju se na vebsajtu projekta Transrespect versus Transphobia Worldwide, dvaput godišnje u formi tabela, lista imena i mapa.

Svakog novembra, organizacija Transgender Europe objavljuje poseban apdejt TMM rezultata na Međunarodni dan sećanja na žrtve transfobije, kako bi pomogli aktivistima/kinjama širom sveta u podizanju svesti javnosti kada su u pitanju zločini iz mržnje počinjeni nad trans osobama.

Prevela i priredila: MJ
Izvor: transrespect.org