vesti2Australijski stručnjaci saopštavaju da su identifikovali gen koji bi mogao da objasni zašto su neki miuškarci transeksualci, objavljeno je u Sidneju.
Decenijama se vodi debata oko uzročnika transeksualnosti, a neke skorašnje studije ukazuju da bi porodična istorija i genetika mogle da imaju veze s polnim identitetom. U dosad najvećoj genetskoj studiji obavljenoj na transeksualcima, australijski istraživači s Instituta za medicinska istraživanja pri Monaš univerzitetu, došli su do zaključka da bi tranšeksualnost mogla da bude u vezi sa AR (skraćeno od androgeni receptor) genom za koji je poznato da modifikuje efekat muškog seksualnog hormona testosterona. "Postoji društveni žig da je transeksualnost samo životni izbor, međutim, naša otkrića podržvaju biološku osnovu razvoja polnog identiteta", kaže vođa istraživanja Vinsent Harli.
Australijski stručnjaci su prikupili uzorke DNK 112 muških transeksualaca i ustanovili su da je kod njih povećana verovatnoća duže verzije AR gena nego u drugoj razmatranoj grupi, koju je činilo 258 muškaraca koji nemaju transeksualne sklonosti. Duži AR gen konstanovan je kod 55,4 odsto transeksualaca i kod 47,6 odsto netranšeksualaca. Duži AR gen bi mogao da ometa efikasnost testosteronskih signala - mehanizma koji maskulinizuje mozak u ranom, možda već i u fetalnom razvoju. To bi mogao da bude uzrok nekompletne maskulinizacije mozga, pa on biva feminiziraniji, odnosno stiče karakteristike ženskog polnog identiteta.

Izvor: 24sata