vila maltaUpoznajte Vilu Nejlor, sedmogodišnju trans aktivistkinju sa Malte, koja zajedno sa svojim roditeljima, Beks i Džejmsom, vodi kampanju protiv patologizacije rodne razlnolikosti u detinjstvu. Zahvaljujući promenama koje su se desile sa malteškim zakonom o rodnom identitetu, trans osobe na Malti ne moraju da imaju potvrdu psihijatra, niti psihološku procenu kako bi zakonski promenile rod.

Nažalost, ovo nije slučaj i u drugim delovima sveta, a rodna raznolikost u detinjstvu je patologizovana od strane Svetske zdravstvene organizacije prema njihovoj Međunarodnoj klasifikaciji bolesti. To znači da za razliku od Vile na Malti, mnoga trans deca moraju da prođu kroz stigmatizujuće procedure kako bi bila priznata, a pritom niko ih ne pita kako se osećaju i šta oni misle.

Vila uživa puno poštovanje i prihvaćena je i u školi i kod kuće, i smatra da je to ono što svoj trans deci treba, kao i da je to ono što žele. Pogledajte video snimak u kom Vila govori o svom iskustvu, a koji je snimljen pred Međunarodni dan akcije za depatologizaciju trans identiteta i rodne raznolikosti u detinjstvu.


Prevod: MJ