vesterli


Neverovatna priča o transrodnoj šampionki surfovanja Vesterli Vindini

Godine 2009, američki novinar Džejmi Brisik otputovao je u Australiju na Zlatnu obalu da napiše priču o životu jedne od najfascinantnijih figura surfovanja, Vesterli Vindini, koja je do pre nekoliko godina, živela kao Piter Drojn. Jedan od vodećih svetskih šampiona surfovanja, ovaj sportista rođen u Kvinslednu bio je priznat širom planete zbog svoje veštine i neustrašive odlučnosti koju je pokazivao tokom cele karijere 60ih i 70ih godina. Godine 2008, objavila je na australijskoj nacionalnoj televiziji da živi kao žena i da se od tada tako identifikuje. U videu koji možete pogledati, pisac i režiser Brisik seća se njihovog susreta, koji ih je odveo do projekta Becoming Westerly na kojem su radili šest godina, mapirajući neverovatnu karijeru ove legende i njen proces prilagođavanja roda.

„Otišao sam u Australiju da napišem tekst o Vesterli. Nisam je znao od pre, nikada nisam upoznao Pitera, iako sam znao za njenu tranziciju. Otišli smo na ručak, a ona je odmah krenula sa pričom o tranziciji, o tome kako se Vesterli samo pojavila jedne noći „kao supernova“. Bila je prava koketa, poput južnjačke lepotice koja namerno ispusti maramicu i uživa da gleda kako je ja podižem sa poda – što znači da smo započeli jednu vrstu igre. Na kraju smo se čuli telefonom svake druge večeri otprilike; bilo je to kao da slušaš radio kasno noću; otvorila mi se i to je dovelo do projekta dokumentarca.

vesterli 1


Kada sam krenuo sa projektom, Vesterli je bila jedna od najrezervisanijih osoba koje sam ikada upoznao; sada je jedna od najhumanijih. Kada sam sa njom išao u Bangkok zbog njene operacije prilagođavanja pola, to je bilo verovatno deset najčudnijih dana moga života. Voleo sam novinarstvo na način na koji glumac voli glumu: svidela mi se ideja upoznavanja ili barem dubokog saosećanja sa drugim ljudima. Ona je osećala toliko puno toga. Čak je i organizovala neku vrstu sahrane/bdenja za svoje prethodno biće, za koje je napisala i naglas pročitala oproštajni govor - za Pitera. To nikada neću zaboraviti.

Na prvi pogled, Becoming Westerly je priča o transrodnoj ženi. Ali zapravo – izvinite na igri reči – ona prevazilazi transrodno. Priča je o identitetu, klizavoj prirodi identiteta; koliko dobro ikada upoznamo sebe? Vidim toliko toga o sebi u Vesterli; bliski su mi njeni strahovi, njene žudnje, njeno uzbuđenje i njena beznadežnost. Nadam se da će ljudi gledajući film i čitajući knjigu shvatiti koliko smo svi zapravo složena bića.


Prevod: MJ
Izvor: www.nowness.com