boycry-posterrežija: Kimberly Peirce
uloge: Hilary Swank, Chloe Sevigny, Peter Sarsgaard, Brendan Sexton III, Alicia Goranson, Alison Folland, Matt McGrath, Rob Campbell, Jeanetta Arnette
scenario: Kimberly Peirce & Andy Bienen
producenti: John Hart, Eva Kolodner, Jeff Sharp, Christine Vachon
realizator:Indpendent Film Channel/Fox Searchlight, SAD
žanr: Drama
trajanje: 116 min.
Nagrade i nominacije:Hilary Swank - Oscar za najbolju žensku ulogu, Zlatni globus za najbolju ulogu u drami
Radnja filma je zasnovana na istinitim događajima koji su se odigrali u Falls City (Nebraska) krajem 1993. godine. Junakinja filma je Teena Brandon (Hilary Swank), devojka koja sebe doživljava kao muškarca zarobljenog u telu žene. Ona živi u Lincolnu (Nebraska), jednom od brojnih gradića u američkoj nedodiji. U stalnom sukobu sa sredinom i zakonom, Brandon (Teena) odlučuje da napusti rodnu grudu i potraži sreću negde drugde. Put je navodi u Falls City, još veću nedođiju. Tamo biva prihvaćena od vrlo sumnjivog društva.

Brandon zavodi Lanu Tisdal (Chloe Sevigny), a tu vezu prihvata i John Lotter (Peter Sarsgard), Lanin bivši dečko sa puno zatvorskog staža. Štaviše Brandon i John postaju najbolji prijatelji. Sve do slučajnog otkrića Brandonovog pravog identiteta, prilikom rutinske provere dokumenata od strane policije.

Film karakteriše mračna atmosfera Srednjeg Zapada, koja postaje sve turobnija kako se bližimo tragičnom kraju. Režiserka i scenaristkinja Kimberly Peirce nije uletela u zamku pravljenja LGBT manifesta, ali joj se može zameriti da joj junaci i junakinje vremenom gube na životnosti. Hilary Swank koju obožavaoci pamte iz serije Beverly Hills, zaslužila je sve nagrade koje je dobila zahvaljujući ulozi u ovom filmu.

Izvor: www.gay-serbia.com