U petak 22. januara, povodom Međunarodnog dana akcije i solidarnosti s trans zatvorenicima/ama, organizovali smo onlajn razgovor o položaju i pravima trans zatvorenika/ca u Prajd info centru.

O kompleksnim pitanjima smeštaja i zaštite trans i osoba koje se rodno ne određuju u zatvorima razgovarali smo s pravnicom i profesorkom, Zoricom Mršević.

Snimak razgovora možete pogledati na Instagram TV-u našeg naloga.

Dvadeset drugog januara svake godine na međunarodnom nivou obeležava se Dan akcije i solidarnosti s trans zatvorenicima/ama. To je dan za saradnju, pružanje podrške, organizovanje skupova i razgovora, podizanje svesti o uslovima trans zatvorenika/ca u zatvorima i unapređenje njihovog položaja, kao i ostvarivanje kontakta s njima u cilju prekida zatvorske izolacije.

Rodno određenje, odluke u vezi sa smeštajem, pristup zdravstvenoj zaštiti, nasilje i seksualno zlostavljanje samo su neki od problema koji čine transrodne osobe jednistvenom populacijom za postupanje u zatvorima. Problemi s kojima se one suočavaju zatvorska uprava i zvaničnici oduvek su previđali, i situacija je slična širom sveta. Međutim, poslednjih decenija primećuje se obećavajući porast mera i preporuka koje za cilj imaju razmatranje postupanja s transrodnim zatvorenicima/cama. Države se drastično razlikuju po svojim pristupima ovom problemu, ali koji je način najbolji kad je u pitanju zaštita i bezbednost transrodnih osoba u zatvorima?

Priredila: MJ