Feministička autorka Džudit Batler, ponudila je odgovor na pitanje zašto spisateljica Dž. K. Rouling nastavlja da se bavi životima trans osoba.

U intervjuu za the Guardian u razgovoru s Ovenom Džounsom, Batler je sat vremena govorila o pravima trans osoba, feminizmu i intresekcionalnosti – i nakon kontroverznog opusa Dž. K. Rouling nazvanog „TERF wars“ iz juna meseca, bilo je neizbežno da će i autorka romana o Hariju Poteru biti jedna od tema njihovog razgovora.

U video snimku razgovora koji je objavljen u petak 1. januara, Džouns je pitao Batler ono što kvir osobe širom Britanije zanima već neko vreme.

„Dž. K. Rouling se smatra mučenicom, to misli većina britanskih medija pošto je ona upotrebila svoju uticajnu platformu da izjavljuje stvari o trans osobama i njihovim pravima,“ izjavio je Džouns. „Šta ti misliš o tome?“

Batler odgovara: „Užasno je što je odlučila da javno iznosi takve stavove, i što nije iskoristila priliku da ih razradi u nešto manje javnom okruženju.

„Razumem da Rouling preživela traumu, mnogi od nas imaju to iskustvo, ali iskustvo traume – užasno je biti izložena seksualnom nasilju, to važi za sve – ali to samo po sebi ne znači da su svi muškarci silovatelji, niti da sam penis ima tu zlikovaćku moć.“

Rekavši da Rouling nije upotrebila svoju poziciju javne ličnosti na dobar način, Batler tvrdi da su njene reči „dovele do bujanja mržnje i nerazumevanja“, ali sugeriše da je ovo posledica njene traume.

„Imamo obavezu da ne prenosimo svoje traume… ne mislim da je treba progoniti ili obasuti mržnjom, niti da je treba vređati, pretiti joj smrću, ništa od toga naravno, smatram da razgovor o ovoj temi treba da se vodi u mirnijem okruženju kako bismo razumeli zbog čega ovde imamo jedan tako dubok i ozbiljan sukob. O čemu se tu radi? Kako možemo o tome da porazgovaramo?“

U septembarskom intervjuu za the New Statesman, Džudit Batler – vodeća feministička teoretičarka čiji radovi na temu roda, seksualnosti i filozofije obuhvataju nekoliko decenija – stavila je jasno do znanja da ne podržava feminstkinje koje isključuju trans žene.

Upkos naporima novinara da trans isključive radikalne feministkinje, koje ponekad nazivaju i rodno kritičnim feministkinjama, predstavi kao mejnstrim i popularnu pojavu, Batler je bila izričita da je u pitanju „jedna marginalna pojava“.

Prevela: MJ                   

Izvor