U okviru Digitalnog Transpozij_uma, 10. oktobra, održana je panel diskusija putem Fejsbuk lajvstrima na temu trans femininih identiteta. Učesnice razgovora su bile Agata Milan Đurić, Vin Laura, a facilitatorka Nora Janković.

Kada se govori o trans osobama kojima je po rođenju dodeljen muški pol, gotovo uvek fokus ostaje sužen na stereotipnoj ideji binarne transrodne žene koja se uklapa u rodne uloge, čime se stiče utisak da ih samo nekoliko društvenih predrasuda deli od potpunog uklapanja u patrijarhalno društvo. Pa ipak kada upoznamo zajednicu primećujemo da je život trans femininih osoba prožet borbom za sopstvenu autonomiju i protiv društva i njegovih normi. Spektar njihovih identiteta se neprestano nalazi pritisnut između stigme i invalidacije, i pritiska da se komformira i binarizuje. S kakvim predrasudama se one susreću i kako se bore protiv njih? Na koji način im društvo nameće prihvatljive modele egzistencije i kako one preuzimaju tj. vraćaju kontrolu nad njom? Koje su sličnosti, a koje razlike između njihovog iskustva i iskustva cisrodnih žena? Kako sve to utiče na njihov materijalni položaj i kako se one nastoje organizovati za promenu istog i svoje oslobođenje?

Na ovoj diskusiji pokušaćemo da dobijemo odgovor na ova i još neka pitanja iz što više različitih perspektiva kako bismo doprineli tome da trans feminine osobe dobiju svoj glas kao subjekti, umesto da su objekti političkih i moralnih rasprava.

Ovde možete pogledati razgovor:

https://www.facebook.com/transbalkan/videos/749418022456785/

Priredila: MJ

Izvor: Trans Mreža Balkan