Decembra 2019, Agata Milan Đurić govorila je na 42. Beogradskom Ignajtu posvećenom socijalnom uključivanju različitih osetljivih grupa u našem društvu. Događaj su organizovali Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije i Udruženje građana „Srbija u pokretu”, uz podršku Švajcarske Konfederacije.

U beogradskom Impact Hub-u 11. decembra 2019. održan je 42. Beogradski Ignite pod nazivom „Uključi se br. 7”, koji je bio posvećen socijalnom uključivanju različitih osetljivih grupa u našem društvu. Događaj su organizovali Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije i Udruženje građana „Srbija u pokretu”, uz podršku Švajcarske Konfederacije.

42. Beogradski Ignite o socijalnom uključivanju organizovan je u znaku desetogodišnjice rada Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, čiji su članovi i članice otvorili veče posvećeno socijalnom uključivanju, istakavši značaj svih pojedinaca i pojedinki i njihovog glasa u procesu izgradnje inkluzivnijeg i pravednijeg društva. Tim je ovom prilikom pozvao sve partnere da i ubuduće saradnjom i timskim delovanjem zajedno stvaraju mogućnosti za unapređenje kvaliteta života svih građana i građanki. Više od 100 posetilaca i posetiteljki 42. Beogradskog Ignite-a imalo je priliku da čuje 11 priča, praćenih petominutnim prezentacijama, čiji se slajdovi, po ugledu na Ignite koji se održava širom sveta, smenjuju na 15 sekundi. Prezentacijama su osvetljeni različiti aspekti, pristupi, izazovi, problemi i uspesi na putu socijalnog uključivanja iz ličnog ugla, ali i iz ugla aktivista i aktivistkinja koji se svojim delovanjem zalažu za izgradnju inkluzivnog društva.

Program su vodili Lana Nikolić, novinarka i voditeljka radija Beograd 202 i Vidan Danković iz Udruženja građana „Srbija u pokretu”. 42.

Beogradski Ignite obeležile su priče o svakodnevici i aktivizmu trans osobe u Srbiji, slici sveta iz ugla osobe sa autizmom i korisnice kolica, problemima osoba sa HIV-om u Srbiji, mladih Romkinja koje se bore za bolji status svoje zajednice, društvenim isključivanjem osoba koje odsluže zatvorsku kaznu, važnosti sistema psihosocijalne pomoći mladima koji su lečeni od raka, ili imaju probleme sa mentalnim zdravljem, ekonomskom osnaživanju žena koje su bile korisnice sigurnih kuća i važnosti koncepta kolektivnog stanovanja za stare koji uključuje decu i mlade.

Prezenteri i prezenterke ovogodišnjeg Beogradskog Ignite-a bili su: Zagorka Anđelković i Nikola Koruga, Monika Ajvazović, Milica Šimonović i Milkica Dimitrijević, Simonida Komazec, Andrea Rajičić i Olga Dević, Agata Milan Đurić, Stefan Lazarević, Snježana Jolić, Jelena Gajić, Đurica Stankov i Đorđe Vasiljević.

Agatino obraćanje pogledajte ovde:

Više informacija i transkripte govora potražite ovde.

Priredila: MJ

Izvor