Ovaj intervju je deo materijala Inicijative Kvir arhiv, nastao u sklopu snimljenih 17 intervjua za dokumentarni film Crveni vez -kolekciju ličnih priča o feminističkom, LGBTIQ i antimilitarističkom delovanju u vreme Jugoslavije, ratova devedesetih, i posleratnog perioda u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, i Bosni i Hercegovini.

Mnogo boraca i borkinja doprinosi Incijativi Kvir arhiv kroz deljenje svojih ličnih materijala i arhiva, kroz konsultacije i podršku. Kvir arhiv je proces.

Agata Milan Đurić je aktivistkinja iz Beograda koja je započela bavljenje aktivizmom u našoj prvoj organizaciji za prava lezbejki i gej muškaraca, Arkadiji. Osnivačica je organizacije Geten i LGBTIQ SOS telefona, prvih intersekcionalnih programa o višestrukoj diskriminaciji i grupa podrške za trans osobe, Rome i Romkinje, i LGBTIQ osobe. Saradnica je različitih lokalnih i međunarodnih organizacija. Osim što je  bila koautorka i voditeljka prve radio emisije o LGBTIQ temama, Gayming, Agata je i prva trans queer performerka u Srbiji.

Priredila: MJ

Izvor