Na ovaj Dan sećanja na žrtve transfobije, odajemo poštu ubijenim trans osobama i žalimo za životima koji su uništeni u epidemiji nasilja nad trans osobama koja i dalje traje; takođe prepoznajemo otpornost i izdržljivost onih trans osoba koje na svojim plećima danas nose teret onih koje smo izgubili/e zbog nasilja i sistemske opresije, a koje ipak nastavljaju da se bore za svet u kom trans osobe žive slobodno, dostojanstveno i bez straha.

Geten se zahvaljuje Astrei na kontinuiranoj podršci; zadovoljstvo nam je što sarađujemo s takvom organizacijom i što smo deo porodice organizacija iz celog sveta koje se bore za ljudska prava i dostojanstvo, progresivnije zakone o rodnom identitetu, i protiv stigme, diskriminacije i nasilja. U tom smislu, drago nam je takođe što smo deo ovog video klipa.

Kako kaže osnivačica Astree, Gvendolin En Smit, "Kada je toliko onih koji žele da izbrišu postojanje trans osoba - ponekad se koristeći najbrutalnijim sredstvima koje možete zamisliti - veoma je važno da se sećamo onih koje smo izgubile/i i da nastavimo da se borimo za pravdu."

Astraea, lezbejska organizacija za pravdu, jedina je filantropska organizacija fokusirana isključivo na unapređenje LGBTIQ ljudskih prava u SAD i širom sveta. To je multirodna, multirasna, multiidentitetska organizacija koja je izrasla iz jedne lezbejske feminističke vizije, i posvećena je obezbeđivanju prava za sve i odbranu vrednosti kao što su samoodređenje, osnaživanje zajednice, izgradnja pokreta i povezivanje ciljeva i generacija.

Trans Day of Remembrance 2019 from Astraea Foundation on Vimeo.

Priredila: MJ