Šesnaest organizacija reagovalo je na sramnu presudu napadačima na Iliju Vučevića u pekari u petak 1. novembra.

Ni nekoliko dana nakon premlaćivanja Ilije Vučevića u piceriji u centru Beograda, kada su dvojica mladića na njega nasrnula pretpostavljajući da je gej, javnost u Srbiji se ne smiruje, a sada se oglasilo i 16 LGBT i ljudsko-pravaških organizacija koje su oštro osudile postupak Prvog osnovnog javnog tužilaštva koje je s nasilnicima sklopilo dogovor o priznanju krivice.

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu sklopilo je dogovor o sporazumnom priznanju krivice 3. novembra s osumnjičenima S. K. (26) i N. J. (26) za nanošenje teških telesnih povreda Iliji Vučeviću (30), a kao otežavajuću okolnost u presudi tužilaštvo je navelo da je počinjen zločin iz mržnje prema pripadnicima LGBT populacije.

Nasilnik koji je tukao Vučevića dobio je uslovnu kaznu od godinu dana s rokom praćenja od tri godine za krivično delo nanošenje teških telesnih povreda s nasilničkim ponašanjem, dok je drugi koji nije učestvovao u prebijanju, već ga je vređao, osuđen na osam meseci uslovne kazne s rokom praćenja od dve godine za nasilničko ponašanje.

Međutim, javnost u Srbiji ogorčena je ovakvim postupkom, jer je jasno da su nasilnici dobili izuzetno blage kazne za tako stravičan i nasilnički čin. Čak 16 organizacija oglasilo se pre neki dan zajedničkim saopštenjem u kom se navodi da je "država morala i mora da stane na stranu žrtve i da adekvatno iskoristi institut zločina mržnje".

U tekstu se navodi da krivična dela motivsana mržnjom grubo narušavaju ideal jednakosti među pripadnicima demokratskog društva, koja je i osnovna vrednost kojom se teži postizanju potpunog ljudskog dostojanstva i davanju mogućnosti svim ljudima da ostvare svoj puni potencijal, i izražava zabrinutost zbog prosečnog godišnjeg porasta evidentiranih fizičkih napada od čak 43 odsto.

Pogledajte svedočenje Ilije Vučevića i njegove supruge na Blic TV.

Izvor