'Nisam mogao da uradim ništa povodom nasilja zato što su nasilnici bili i osoblje ustanove'

Out of Touch tackling homophobic biphobic transphobic bullyingProdukcijska kuća Thinking Film izbacila je seriju video spotova koji imaju za cilj borbu protiv homofobičnog, transfobičnog i bifobičnog vršnjačkog nasilja u školama Mersisajda.

Video spotovi su kreirani da pomognu savetovalištu za mlade u sprečavanju vršnjačkog nasilja nad LGBTI osobama u školama širom regiona, a u okviru edukacionog treninga.

Priče ovih tinejdžera/ki nateraće vam suze na oči. Većina njih imala je iskustva za maltretiranjem od strane drugova i drugarica iz škole, prijatelja/ica, nastavnika/ca, pa čak i članova/ica porodice.

U prvoj epizodi slušamo trans tinejdžera koji opisuje kako je njegovoj/njenoj mami teško palo kada se autovao/la kao trans osoba. Prvo ga/je ignorisala, a potom je počela da bude vrlo neprijatna i da ih maltretira. „Bio/la sam iznenađen/a. Kako je bilo ko mogao biti toliko okrutan prema svom detetu?“ rekao/la je.

Takođe, druga trans osoba je morala da trpi uvrede tipa „debela lezbejka“ i „trandža“ u školi. „Želela sam da budem strejt i cis jer bi me u suprotnom maltretirali.“ I dodaje: „Sada sam ponosna na to što jesam. Treba vremena da se čovek pronađe. Ne bojte se da budete to što jeste, i ne bojte se da istražujete i eksperimentišete.“

Jedan tinejdžer se seća kako je njegov nastavnik prekinuo čas i rekao: „Pogledajte onu malu devojčicu koja želi da bude dečak.“ Tada mi je bilo najteže. Nisam mogao ništa da uradim kada je maltretranje dolazilo od nastavnika, onih koji treba da nas zaštite. Na osnovu istraživanja, čak 55 procenata nastavnika i profesora ne čini ništa u susretu sa homofobičnim ili transfobičnim jezikom i uvredama, a samo 17 procenata profesora u srednjim školama prošlo je edukacije o tome kako se nositi sa homofobičnim, transfobičnim i bifobičnim vršnjačkim nasiljem.

Druga devojka opisuje da je shvatila da je biseksualna ubrzo pošto je shvatila šta ta reč znači. Maltretirali su je emocionalno i fizički drugi učenici, a čak i prijatelji. Kaže da je bila primorana da nađe nove prijatelje, ali da je za to trebalo vremena, i da je sada srećna.

„Recite nekome kome je stalo do vas i ko će vas braniti, i pokušajte da se sami odbranite i ne dozvolite da vas drugi maltretiraju, jer niste vi krivi zbog svog identiteta,“ kaže ona.

 „To ste što ste i ne treba da trpite one koji vas ne prihvataju.“

Pogledajte video spotove ispod:


Izvor: Heartbreaking video series explores LGBTI bullying
Prevod: MJ