Matrix 2Ovaj video ukazuje na to da je film Matriks sestara Vačauski metafora o autovanju trans osobe.

Možda ste bili oduševljeni filmom Matriks kada je izašao 1999. godine i njegovom premisom da ništa u ovom svetu nije stvarno.

E sada je jedan filmski kritičar izašao sa potpuno novom teorijom koja je zasnovana na ideji da je film jedna velika metafora o autovanju transrodne osobe.

Filmski kritičar sa sajta YouTube, Film Runner, objašnjava svoju teoriju u svom novom videu.

Pored toga što ukazuje na neke očigledne paralele, poput činjenice da je Neo nova osoba, ponovo rođen, ukazuje nam i na ideje kao što je ta da se predstavnici vlasti u filmu Neu obraćaju samo sa gospodin Anderson, dok njegovi „prijatelji koriste ime koje je sam izabrao“.

Takođe skreće pažnju na to da kad se jedna od režiserki Matriksa, Lana Vačauski, javno autovala kao transrodna osoba 2012, izjavila je da je pokušala da se ubije tako što je htela da se baci pod voz, a da se Neo u poslednjoj borbi sa agentom Smitom u filmu oslobađa tako što izbegne voz, koji posle toga udara i ubija Smita.

Nakon toga dodaje: „U svom govoru na kraju, on kaže mašinama, odnosno rodno noramtivnom društvu generalno, da ne želi osvetu niti želi da ih uništi. Kaže da iako se oni možda njega boje  - a zadrtost se uvek zasniva na strahu  - oni nužno ne moraju da budu neprijatelji. Ali to je na njima da izaberu.“

Kada je primila medijsku nagradu organizacije GLAAD za svoju seriju Sense8 na mreži Netflix, Lili Vačauski se prvi put pojavila u javnosti od autovanja početkom aprila.

GettyImages 518798936

Režiserka trilogije Matriks i sestra Lane Vačauski koja se autovala kao trans osoba pre četiri godine, prošlog meseca je izdala saopštenje u kom se i sama javno autovala.

Naslovljeno ‘Sex change shocker – Wachowski brothers now sisters!!!’, u saopštenju se navodi da je Daily Mail izvršio pritisak na nju da otkrije svoj rodni identitet. Ovu optužbu je Daily Mail odbacio.

Pogledajte video u kom je predstavljena cela teorija, autora Film Runner-a, ovde:


Prevod: MJ
Izvor: This video claims the Matrix is a metaphor for coming out as trans – and it might blow your mind