Krajem novembra 2016. iz štampe je izašao Zbornik radova Trans, interseks, kvir: Osvrti i novi horizonti koji sadrži kolekciju tekstova predstavljenih ili posebno pisanih za istoimenu konferenciju održanu u Beogradu pretprošle godine u organizaciji Gayten-LGBT.

Zbornik radova Trans, interseks, kvir – osvrti i novi horizonti nastao je povodom održavanja istoimene prve regionalne konferencije 23. oktobra 2015. godine u organizaciji Gayten-LGBT. Zbornik sadrži tekstove koji opisuju i razmatraju začetke i razvoj TIQ aktivizma na prostoru bivše Jugoslavije, aktivnosti, politike i strategije različitih  grupa, organizacija i aktivistkinja/a u borbi za prava TIQ osoba, bave se otvaranjem i osvajanjem prostora, ukazuju na postojanje trans, interseks i queer osoba kroz čitavu istoriju u kulturama na našim prostorima, ali i na višestruku marginalizovanost i nevidljivost TIQ egzistencije.

Urednički tim Zbornika zahvaljuje se svim učesnicama/ima konferencije, kao i svim autorkama/ima na priloženim radovima, uz nadu da će konferencija i Zbornik pružiti značajan doprinos potpunom izlasku iz senke i prestanku patologizacije osoba trans, interseks i queer identiteta, kao i punoj afirmaciji egzistencije, kulture i prava svih nas.

Zbornik radova možete preuzeti ovde.

Gayten-LGBT se zahvaljuje i Ambasadi Kraljevine Holandije u Beogradu na finansijskoj podršci u organizovanju konferencije i produkciji zbornika radova, kao i organizacijama Astraea Lesbian Foundation for Justice i Open society foundations na podršci.

Priredila: MJ