Na preporuku prijateljice, pozabavila sam se istorijom trikoa. Kreirao ga je, pa ko drugi do Žil Leotar (eng. leotard – triko, po njegovom tvorcu).

Rođen 1842, izrastao je u pravog akrobatu. Pripisuje mu se da je izumeo i trapez, kao i da je nastupao u francuskim cirkusima. Kreirao je i potom počeo da nastupa u trikou, i postao prava senzacija. Prema zapisima iz Muzeja Viktorije i Alberta u Londonu:

„Prvobitni triko bio je jednodelni komad odeće. Omogućavao je slobodu pokreta, bio je relativno aerodinamičan i bila je isključena opasnost da se deo odeće zapetlja u konopce. Još važnije, naglašavao je njegovo skladno telo na najbolji način.“

Žene su ga obožavale. Nažalost, umro je sa 28 godina, odnosno 32, u zavisnosti od izvora.

Međutim, triko je nadživeo svog tvorca. Adaptirani su za žene, ali su njihovi oblik i svrha ostali vrlo slični.

Žil Leotar, oko 1850. (levo); Cirkus Jaki muškarci i žene, oko 1890 (desno)

triko1


Plesači, atlete i glumci, nosili su trikoe do kasnih 70ih. Onda se desio fenomen disko muzike. Disko moda je naglašavala triko kao važan odevni predmet za žene, kao što ova fotografija iz jednog roller diska i otkriva:

triko2


Muškarci su na kraju odustali od trikoa, kako su ovi postali popularniji među ženama. Može se primetiti isti obrazac i kod visokih potpetica i cheerleading-a: muškarci beže od mode i aktivnosti koje su previše feminizirajuće. Što su više žene nosile trikoe, na muškaracima su se sve manje primećivali.

Na kraju se više uopšte nisu proizvodili trikoi za muškarce, na veliku žalost žena, pretpostavljam.

Danas, ako u pretraživač Google ukucate „triko“, dobićete samo slike žena. Uglavnom devojaka, zapravo, bez ijednog muškarca među njima:
triko3

Na pamet mi padaju samo dve oblasti u kojima muškarci i dalje nose trikoe: rvanje i profesionalno dizanje tegova. A sada valjda i znamo zašto.

Prevod:MJ
Izvor: http://thesocietypages.org/socimages/2015/02/03/the-leotard-from-trapeze-to-disco/