Pogledajte fotografije umetnice Maksin Helfman, koje bi mogle da dovode u pitanje konvencionalna shvatanja roda i rodne binarnosti. Evo šta umetnica kaže o svom radu:

„Moj rad teži tome da preispituje različite perspektive društevnih pitanja“, kaže fotografkinja Maksin Helfman. Četiri fotografije iz njenog projekta „Fabrication“ koje prikazuju dečake koji nose haljinice, bile su deo izložbe „Fresh2013“, grupne izložbe koja je promovisala mlade savremene fotografe/kinje, tokom avgusta 2013. u jednoj bruklinskoj galeriji u Njujorku.

Fotografije Maksin Helfman „izgledaju kao jednostavni, gotovo hiroviti, studijski portreti“, kako stoji u opisu projekta. „Međutim, one skreću našu pažnju na dvostruka značenja koja se javljaju iz nečeg tako jednostavnog kao što je komad odeće.“

Dečacima starosti od 6-12 godina koji su pozirali za fotografije precizno je rečeno šta će raditi – oblačiti haljinice. Helfman je haljine tražila po second-hand radnjama i na eBay-u kako bi došla do onih kakvih se seća iz svog detinjstva.“Uvek su mi te haljinice koje smo nosile bile nekako neudobne. Svi dečaci koji su mi pozirali za fotografije oblačili su haljine naopačke...dugmad i rajferšlusi koji treba da idu pozadi nisu im imali smisla“, kaže Helfman.

Pogledajte ovde 8 fotografija Maksin Helfman.

 

boys-in-dresses 1

 

boys-in-dresses 2

 

boys-in-dresses 3

 

boys-in-dresses 4

 

boys-in-dresses 5

 

boys-in-dresses 6

 

boys-in-dresses 7

 

boys-in-dresses 8Izvor: www.athenna.com
Prevod:MJ