Serija fotografija "Muškarci pod utjecajem" govori o promjenama uloga kroz koje prolaze heteroseksualne veze u odnosu na veze kakve su gajili naši preci, posebno promatrajući utjecaj koje su promjene imale na muškarce. Nakon što su žene napravile korak naprijed u borbi za svoja prava i konačno postali ravnopravni partneri u vezama i brakovima, fotografije pokušavaju oslikati nestanak "prave muškarčine" kakvu poznajemo kroz povijesnu ulogu muškarca u zajednici muškarca i žene. Ovaj se projekt sastoji od portreta muškaraca odjevenih u odjeću svojih partnerica i snimljeni su u zajedničkim prostorima.

Koliko je autor serije, španjolski fotograf Jon Uriarte, pogodio ono što je tražio procijenite sami. No, rezultat je svakako zanimljiv.

Promatrajući radove teško se oteti dojmu kako se jednakost među spolovima manifestira i na simboličkoj razini. Sama odjeća koja je nekada, do prije samo koju deceniju, jasno dijelila muškarce od žena, danas, kako i ovi portreti pokazuju, sve više briše tradicionalne granice i uloge. Neka i mi odemo na tržnicu dok one ganjaju karijere.

Jon Uriarte samostalno je izlagao osam puta u Baskiji, Španjolskoj i SAD-u, a na skupnim je izložbama sudjelovao u Madridu, Barceloni i San Sebastianu. Imali smo ga prilike vidjeti i lani u Sarajevu na Sarajevo Winter Festivalu. Studirao je fotografiju u Barceloni, Madridu i New Yorku.

Izvor:
MUŠKARCI POD UTJECAJEM: Neka i mi odemo na tržnicu dok one ganjaju karijere