Flag of the Organisation IntersexSud u centralnoj Francuskoj zvanično je registrovao jednu osobu kao „rodno neutralnu", a ne kao muškarca ili ženu - i to je prva odluka ove vrste u Francuskoj.

Šezdesetčetvorogodišnja osoba rođena u Turu može sada da kaže da je jedina osoba u Francuskoj koja zakonski nije ni muškarac ni žena, na osnovu ovonedeljnog izveštavanja medija.

Ova osoba, rođena sa „rudimentarnom vaginom", mikropenisom, i bez testisa, priznata je od strane Višeg suda u Turu, kao rodno neutralna u presudi iz avgusta meseca, presudi koja je objavljena ove nedelje.

„Tokom adolescencije, mislili* smo da sam dečak," izjavila je ova šezdesetčetvorogodišnja osoba za jedne francuske novine.

„Nikada mi nije izrasla brada, mišići se nikad zaista nisu razvili, ali istovremeno, nismo mogli da zamislimo da ću ikada postati žena. Trebalo je samo da se pogledam u ogledalo da bismo to shvatili."

Sud je naveo da je njen izvod iz matične knjige rođenih, u kome je osoba označena kao osoba muškog roda, „puka izmišljotina".

„Rod koji joj je pripisan po rođenju je izmišljotina, nešto što joj je nametano tokom celog života", pisalo je u odluci suda.

Sud je naglasio da ova odluka ne znači da je sud priznao postojanje „nekakvog trećeg roda", već je priznao nemogućnost povezivanja ove osobe s jednim posebnim rodom."

Evropa trenutno nastoji da poboljša svest o interseks osobama, a istraživanja pokazuju da preko 1% osoba biva rođeno bez „standardnih" muških ili ženskih genitalija.

Maja meseca, Nils Muižnieks iz Saveta Evrope, rekao je da je vreme da se pozabavimo onim što zovemo „neprihvatljivom situacijom".

„Evropljani/ke nisu svesni/e teških i bolnih ličnih priča inteseks osoba i slučajeva kršenja ljudskih prava s kojima se one suočavaju,", rekao je.

„Stereotipi i norme koje dolaze iz rodno binarne klasifikacije vodile su i vode do nepotrebnih medicinskih i hirurških intervencija na interseks bebama i do stvaranja atmosfere nerazumevanja u društvu. Vreme je da se sa ovakvom neprihvatljivom situacijom suočimo."

Mnoge interseks osobe rođene u Francuskoj bivaju operisane odmah po rođenju, što po rečima ove šezdesetčetvorogodišnje osobe koja se bavi advokaturom nije dobro po decu.

Prva zakonski priznata rodno neutralna osoba u Francuskoj izjavila je za medije da je ona živi dokaz toga da hirurške intervencije nisu potrebne.

„Već 64 godine živim sa oba pola. Ja sam dokaz da možete da živite svoj život bez bolnih i invazivnih operacija," rekla je prva rodno neutralna osoba u Francuskoj.

„Najzad osećam da smo prihvaćeni onakavi kakavi jesmo“.

Napomena: *Množina se koristi kako bi se izbeglo korišćenje muškog/ženskog roda, kao u engleskom jeziku they, zamenica koju koriste osobe koje su trans ili koje se rodno ne određuju.

Prevod: MJ
Izvor: http://www.thelocal.fr/20151014/france-recognizes-first-gender-neutral-person