Kada je Mo Kortez imao 5 godina, probudio se u bolničkom krevetu jednog dana, sklonio pokrivač i otkrio veliko crveno „X“ na svom međunožju. Kortez se rodio kao interseks osoba – s neodređenim genitalijama – i operacija je bila pokušaj njegovog „normalizovanja“. Umesto toga, osećao se dehumanizovano kako kaže, „kao Frankenštajn.“ Pa ipak, uprkos mnogim izazovima otad, Kortez kaže da je pronašao istinu u svom identitetu, i da je svoja iskustva iskoristio kao motivaciju da se neumorno bori za prava interseks mladih i interseks osoba generalno.

Kada se rodio, lekari su insistirali na tome da ga operišu kako bi njegove genitalije što više ličile na ženske. „Ovo se zasniva na užasnoj teoriji doktora Džona Manija,“ objašnjava. „On je smatrao da je odgoj mnogo važniji od prirode – da ukoliko odgojite dete u jednom polu, da će dete taj pol i prihvatiti.“ Drugim rečima, ukoliko bismo ubedili društvene krugove u kojima se dete kreće da je dete određenog pola, i samo dete bi taj pol prihvatilo.

Kortezovi roditelji su se najpre usprotivili lekarima i njihovom predlogu i odbili operaciju. Međutim, kada mu je bilo 5 godina, anonimna osoba obavestila je službu za zaštitu dece da Kortezova majka – tada razvedena - podiže malog dečaka kao devojčicu. Ova tvrdnja naterala ju je da pristane na to da Kortez bude operisan.

Odrastanje u konzervativnom meskičkom i mormonskom domaćinstvu, prema rečima Korteza, bilo je teško. Njegovi brat i sestra otišli su da služe vojsku dok je on bio u predškolskom, ostavljajući ga da se kasnije brine o majci koja je povremeno patila od napada. „Moja majka je bila samohrana majka, koja je svakodnevno morala da uzima koktel lekova, a moji problemi, moj osećaj da sam izneveren i moja seksualnost stalno su bili prisutni tokom odrastanja.“

Tokom puberteta, Kortez je bio usamljen. Jedino druženje bilo je kada bi svirao marijači violinu, inače nije izlazio sve do pred kraj srednje škole. On objašnjava da su izlasci izazov kada neko ima interseks telo. „Pre nego što bih se smuvao sa nekim, uvek bih rekao unapred da sam interseks i da to znači to i to… To se brzo otrca i stvori mi takav stres, da sam prosto prestao da izlazim.“ S druge strane, kaže, oni koji nisu imali operacije po rođenju „izgleda da imaju zadovoljan i dinamičan seksualni život.“

Kada je odrastao, međutim, Kortez pronalazi snagu u svom aktivizmu – borbi za sebe i druge interseks mlade. Četrnaestog decembra 2016, Kortez je prisustvovao LGBT zakonodavnom forumu u Hjustonu. Sala je bila prepuna seća se, i mnogi zakonodavci su bili prisutni. Kortez je nervozno stajao pred učesnicima/ama kada je postavio pitanje da li je neko zainteresovan da pruži podršku zakonu koji bi zaštitio interseks mlade. Jedan od panelista je odgovorio potvrdno.

Mo Kortez: „Ne želim da se ovakve stvari koje su desile meni, dešavaju i drugoj interseks deci“.

Ubrzo potom, Kortez je saznao za preliminarni zakon koji štiti interseks osobe. Marta meseca, model ovog zakona predat je Senatu pod brojem SB 1342. „Prošla su samo tri meseca do predstavljanja jednog od prvih zakona koji je potekao od interseks osoba, a koji štiti interseks osobe,“ kaže Kortez.

Zakon SB 1342 treba da pomogne u prevenciji nekonsensualnih genitalnih operacija na maloletnim osobama sa interseks crtama. Drugim rečima, ovaj zakon štiti interseks bebe i mlade od operacija ili hormonskog tretmana sve do trenutka kada sami mogu da daju pristanak. Jedini izuzetak je situacija u kojoj je stanje opasno po život. „Ovaj zakon je neophodan za interseks osobe, jer ne želim da se ovakve stvari koje su desile meni, dešavaju i drugoj interseks deci,“ kaže Kortez. „Ne želim da pate na način na koji sam ja patio. Kada interseks deca bivaju podvrgnuta operacijama „promene pola“, ceo život pate od urinarnih problema, seksualnih disfunkcija, stalnih dodatnih operacija i hormonskog disbalansa, posttraumatskog stresnog poremećaja, imaju problema sa poverenjem i još mnogo toga.“

Međutim, tamo gde ima napretka, ima i regresije. Prvog septembra, SB 4 – imigracioni zakon koji targetira manjine u Teksasu – stupiće na snagu. Kao trans i interseks osoba latinoameričkog porekla, Kortez se ne boji samo za sebe, već i za čitavu latino zajednicu u Teksasu. „Čitao sam priče u kojima granična policija nije verovala američkim građanima/kama, pa ih je držala u pritvornim centrima godinama bez ikakve pravne zaštite,“ kaže Kortez.

Pošto ima ženske sekundrane karakteristike, Kortez se brine da bi policija ukoliko bi ga zadržali, pretresali i skinuli, mislila da su njegova lična dokumenta (u kojima piše da je njegov pol muški), lažna ili ukradena.

SB 1342 je neophodan u borbi protiv zakona kao što je SB 4, kaže Kortez, primećujući da od 1. septembra SAD nema nikakvu zaštitu za interseks osobe. Malta i Čile su jedine zemlje u kojima su interseks zaštitne mere kao što je SB 1342 uzete u obzir. „Nedelju dana pošto smo Kuma, InterACT aktivisti/kinje i ja podneli ovaj zakon zakonodavstvu Teksasa, drugi su pošli našim stopama u Nevadi,“ navodi Kortez.

Kortez je takođe putovao u Ostin da lobira za zakon i govorio je o interseks pravima na radiju. Sve dok govorite i delite sa ljudima istinu, oni će vas slušati i čuti, kaže.

U budućnosti, Kortez se nada da će biti više svesti i informativnih kampanja u vezi sa interseks temama i problemima interseks osoba. „Delite priče o interseks aktivistima/kinjama širom sveta i delite članke i tekstove o interseksualnosti i interseks osobama,“ završava Kortez.

Prevod: MJ
Fotografije: Mo Cortez

Izvor: Speaking Out: Intersex Texan Promotes Protective Policy