Rođeni sa muškim i ženskim crtama – stanje poznato pod imenom interseksualnost. Neki lekari/ke tvrde da ovo mogu da poprave, ali istovremeno postoji i pokret koji se zalaže za ukadanje i zabranu takvih operacija na deci.

Ovo je problem sa kojim se susreće veći broj porodica nego što mislite. Procene su da je 2 procenta populacije interseksualno, što znači da su rođeni/e i sa muškim i ženskim crtama. Više o interseksualnosti na našem sajtu ovde i ovde.

Već godinama, lekari operišu interseks bebe i decu kako bi postali samo dečaci ili samo devojčice, međutim glasovi koji se protive ovoj praksi sve su glasniji.

Džordžien Dejvis bila je mala devojčica pre nego što joj se život promenio pošto su lekari saznali nešto o njenom telu.

„Odveli su me u operacionu salu kad mi je bilo 17 godina i rekli mi da će mi ukloniti maligne jajnike,“ rekla je Dejvis.

Saznala je pravi razlog operacije kada joj je bilo 20 godina. Rekla je da je tada saznala da je interseks. Njeno telo izgledalo je kao žensko telo spolja, ali unutra je imala testise i to je ono što su lekari uklonili, zbog čega je ostala sterilna i na hormonskoj terapiji do kraja života.

„Bilo me je sramota. Bila sam uznemirena,“ rekla je.

Dejvis je sada predsednica organizacije InterACT, koja se bori za prava interseks mladih u SAD.

Zakonodavci Nevade trenutno pokušavaju da zabrane ovakve operacije.

„Lekari predstavljaju interseks stanje kao nešto što zahteva hitno lečenje. To je suludo!“ kaže Dejvis.

Nekadašnji sudija, doktor Endi Ajzen, svedočio je u korist Zakona 408 pred Senatom.

„Ono što želimo da postignemo je da detetu pružimo mogućnost da odraste, sazna o svom stanju i razume ga,“ rekao je.

Pedijatar urolog Kler Klouz protivi se ovakvom zakonu.

„Kada roditeljima kažete da njihova beba neće dobiti malu pink ili plavu kapu u porodilištu, to je vrlo, vrlo stresno za njih,“ kaže ona.

Zakonom 408 zabranila bi se operacija promene pola koja se izvodi na deci ukoliko procena ne potvrdi da je dete razume ili ukoliko procena ne potvrdi da bi bez operacije detetov život mogao da bude u opasnosti.

„Ne operišemo nijedno dete čiji je pol određen i nedvosmislen, ili čiji spoljašni genitalni organi izgledaju normalno,“ kaže doktorka Klouz.

Kaže da je tokom svoje karijere izvela tri operacije „promene pola“ na deci. A danas, tim koji se sastoji od pedijatra urologa, etičara, genetičara i endokrinologa sastaje se sa roditeljima da razgovara o opcijama koje su na raspolaganju pre operacije.

Doktorka Klouz smatra da je Zakon 408 loše napisan jer kaže da isti može takođe da zabrani i operacije kojima se sređuje hipospadija. Procenjuje se da jedan u 200 dečaka ima ovo stanje u kom penis ne izleda ili ne funkcioniše kako bi trebalo. Ona izvodi ove operacije regularno.

„Ukoliko to ne budemo radili ovde u Nevadi, bićemo prvo mesto na svetu koje ne izvodi ovu operaciju,“ kaže ona.

Senat je doneo ovaj zakon u skladu s partijskom linijom, a sada ga razmatra skupština. Na nacionalnom nivou, sudski spor o slučaju interseks dečaka nakon što je podvrgnut operaciji prilagođavanja pola privukao je mnogo pažnje.

A gledano na međunarodnom nivou, stav Ujedinjenih nacija je da ove operacije predstavljaju kršenje ljudskih prava.

„To je genitalno sakaćenje,“ kaže Dejvis.

Dečak ili devojčica, devojčica ili interseks? Odluka je s kojom su zakonodavci i roditelji Nevade sada suočeni.

„Ne možemo da donesemo odluku ni o tome da se transrodnim osobama dozvoli da koriste toalet u skladu sa rodnim identitetom, tako da ne mislim da je ovo društvo spremno za treći pol,“ izjavila je doktorka Klouz.

„Smatram da je vreme da se američki lekari/ke probude i shvate da ove operacije koje bi trebalo da pomognu ljudima, im zapravo nanose samo više štete,“ izjavila je Dejvis.

Da li će ovaj zakon biti izglasan znaćemo do juna.


Prevod: MJ
Izvor: Lawmakers consider banning intersex surgeries on children