Sedam godina transformacije trans umetnice Sonje Sajzor

Knjige, filmovi, muzika, pozorište ...
User avatar
EYA
Site Admin
Posts:47
Joined:Wed Jan 27, 2016 5:27 pm
Sedam godina transformacije trans umetnice Sonje Sajzor

Post by EYA » Sun Oct 16, 2016 8:46 pm

Poslednjih par godina, poznata je beogradskoj publici pre svega kao vogerka i drčna dreg kraljica sa svojim Tronic Lab serijalom queer žurki. Međutim, početkom avgusta 2016. Sonja se predstavila kao trans žena. Možda je suvišno reći da je za ovakav korak potrebno mnogo hrabrosti.

Image

- Više se ne osećam kao dreg kraljica. Dreg je bio privremeno rešenje, jer me je oduvek zanimao scenski nastup, ali sam se definitvno u centru pažnje kao dečak osećala nelagodno. Ali kako moja tranzicija napreduje, više mi nije potreban taj štit, jer sada, JA JESAM žena - napisala je Sonja u Fejsbuk statusu.

Rođena 1993. u Šapcu, a njeni počeci javnih nastupa sa šesnaestak godina bili su svedeni na pisanje i recitovanje satirične poezije sa elementima poličke kritike, burleske i stand-up komedije, jedine forme koju je tada mogla da priušti. Uporedo, eksperimentisala je sa fotografijom, koristeći samo skromnu kameru mobilnog telefona. Kada se sa 18 godina preselila u Beograd, napadnuta je i pretučena je na ulici dok se vraćala kući sa dečkom, koji je za napad okrivio njenu izblajhanu kosu i tesnu odeću.

Sonja kaže da ju je ovaj napad promenio i naterao da potisne svoju žensku prirodu, kao i da pokuša da ispuni svoju društvenu ulogu kao muževnog muškarca. Vratila se u rodni Šabac, pokušavajući da se uklopi u sliku maskulinog heteroseksualnog muškarca, zbog vlastite bezbednosti. Međutim, iako je ovo povlačenje u sigurnu zonu, skrivanje i poricanje svog pravog identiteta privremeno donelo olakšanje i sigurnost, Sonja na Tumblru piše da je živela u konstantoj depresiji i anksioznosti. Nakon mentalnog sloma, za koji veruje da je bio prirodna reakcija koju bi svaka trans osoba imala na pokušaj da ispuni rodnu ulogu pripisanu na rođenju, izabrala je da bude ono što jeste.

Svoju transformaciju kao ličnosti i mlade vizuelne umetnice, Sonja je počela da dokumentuje pre sedam godina, sa svojih 16. Višegodišnju transformaciju objavila je na Tumblru, u vidu virtuelne izložbe SEDAM - 7 godina Sonje. U razgovoru za VICE Srbija, ona nam otkriva više o svojoj transformaciji, o mentalnom zdravlju, o dreg i queer umetnosti u Srbiji i, pre svega, o samoj sebi.

http://www.vice.com/rs/read/sedam-godin ... nje-sajzor
We are not what other people say we are. We are who we know ourselves to be, and we are what we love. Laverne Cox

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest