Bez kutija i etiketa: nedostaje nam otvorenost

queer teme, rod, rodna nebinarnost, kako se borimo protiv rodne binarnosti, uloga i stereotipa, pokqueerivanje roda.
Post Reply
User avatar
Blesa
Posts: 16
Joined: Thu Sep 29, 2016 7:17 pm

Bez kutija i etiketa: nedostaje nam otvorenost

Post by Blesa » Sat Apr 08, 2017 8:13 pm

Neke osobe su roda koji nije ni muški ni ženski, a mogu se identifikovati i kao muškarci i kao žene u jednom trenutku, mogu biti različitih rodova u drugom, ili u potpunosti bez roda u nekom trećem, a mogu i dovesti u pitanje samu ideju o postojanju samo dva roda. Ove osobe sebe opisuju kao rodnoqueer ili rodno neutralne, a ovakvi rodni identiteti koji odbacuju koncept rodne binarnosti sve više bivaju priznati u pravnim, medicinskim i psihološkim sistemima i dijagnostičkim klasifikacijama što je u skladu sa povećanom vidljivošću i zagovaranjem za njihova prava. Studije takođe pokazuju da se veliki broj osoba u svetu određuju kao rodno neutralne osobe, dakle odbacuju koncept rodne binarnosti.

I dok su osobe koje se rodno ne određuju postojale kroz čitavu istoriju i u različitim društvima, uglavnom prihvaćene, u današnjem savremenom društvu su marginalizovane i često se podvode pod poremećaje i patologiju, marginalizovane su i trpe diskriminaciju. U Srbiji ne postoji regulativa koja pokriva položaj i prava osoba koje se rodno ne određuju, za razilku od Australije, Francuske, Malte, itd.

Pročitajte intervju sam sa Natašom Popović, aktivistkinjom organizacije Da se zna o pitanjima roda, rodnog identiteta i o tome kako izgleda kada se osoba rodno ne određuje.

http://transserbia.org/queer/1223-bez-k ... otvorenost

Image

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests