Page 1 of 1

Promena imena / neutralna imena

Posted: Sat Oct 08, 2016 4:34 am
by Nimue
Uskoro počinjem sa hormonskom i trebalo bi menjati ime. Naravno, ništa se ne mora, ali je besmisleno zadržavati staro, jer mi je jasno da ću uskoro delovati tako androgino / ženstveno (što je i namera, jel), da ne mogu hodati okolo s muškim imenom u LK. Verujem da mnogi razmišljaju na sličan način, jer imam prijatelje koji su nakon par meseci tranzicije imali situacije pri legitimisanju itd...
Koliko traje proces promene imena / dokumenata sada? Ukoliko se menja dva puta (neutralno pa onda ono željeno u skladu sa rodom), kapiram da komplikuje stvari, ali dok se ne promeni nešto konkretno tako ću morati.
Da li neko ima nekakvu listu imena koja su prihvatljiva u tom međuperiodu, kao i informaciju da li ta imena moraju biti ona koja su ustaljena kod nas, ili se može uzeti neko strano koje je neutralno?

Re: Promena imena / neutralna imena

Posted: Mon Oct 10, 2016 6:06 pm
by Anzai
Sto se tice procesa, traje od 2 nedelje do mesec dana i zavisi od toga u kojoj si opstini. Ja sam menjao u Vrscu, i odgovor mi je stigao posle 2 nedelje, a trajalo je jos nedelju dana da ga posalju u opstinu rodjenja, tj. u mom slucaju Beograd, Zvezdara.
Sada o samim imenima... Zakonski ne postoji prepreka da ti izaberes koje ime god hoces (musko/zensko/neutralno), ALI (veliko ali) maticar ima pravo da te odbije ako smatra da je "uvredljivo" ili "je suprotno duhu srpskog jezika i tradicije". Znaci puno toga zavisi od tog coveka tamo. Sto se stranih imena tice, moze, ali opet ima pravo da to odbije po zakonu osim ako mu dokazes neko strano poreklo. Ja sam hteo da probam "Ezra" i da dokazem rumunsko/madjarsko/cesko porkelo (imam svega i svacega u krvi) ali sam zurio jer mi je trebala licna karta na poslu, te sam izabrao safe choice "Sasha". Sada mi je malo zao zbog toga, jer mi je maticar bio ok, i mislim da bi proslo i da sam izabrao "Ezra".

U svakom slucaju osim Vanja i Sasha, ima Mateja, Sava, Minja, Brana itd.

Re: Promena imena / neutralna imena

Posted: Mon Oct 10, 2016 9:36 pm
by Nimue
Kontam. Hvala. Čekam još odgovora, ali i ovaj mi je puno pomogao da skontam kako stvari funkcionišu. Drug je uspeo s imenom koje uopšte nije naše, kapiram da ima veze i sa matičarem, može da odbije ali i ne mora... ništa, poneću nekoliko imena :D Malo mi je naporno to duplo menjanje ukoliko budem isprva uzela neutralno (ima tu kilo i po dokumenata pored LK plus na fakultetu itd), ali šta je tu je.

Re: Promena imena / neutralna imena

Posted: Wed Oct 12, 2016 6:26 pm
by EYA
jedna prijateljica je pre dve godine rodila sina. prvobitno su ona i muž hteli da ga nazovu imenom koje niko nema, dakle da izmisle nešto svoje.
mozgali oni tako i smislili - neka bude - Haksor. naravno, familija je prva odreagovala. naravno nije im se svidelo.
razmisliše oni jos malo o svemu.. i nađu kompromis - Gregor!

Greg se rodio 11.12.13. i sve oko registracije je prošlo ok. zapravo nikom nije ni palo na pamet da tu ima nešto oko čega bi zapelo.
međutim, prošle godine pričah s jednom drugom prijateljicom i slučajno se dotaknemo neke priče oko Gregora, a ona mi kaže: ja sam sinu htela to isto ime dam, al nisu hteli kod matičara da mi odobre.

dakle, sve može ako imate dobrog matičara/ku.

Re: Promena imena / neutralna imena

Posted: Thu Oct 13, 2016 10:33 am
by Baphomet
Evo mog iskustva vezanog za pomenu imena u rodno neutralno.

Meni je od podnosenja zahteva i uplate od nekih 30 eu naravno u dinarima odgovor stigao posle vise od godinu dana.

Zamolila sam bila neke aktiviste koji su poslali pismo policiji u mom gradu sa pitanjem zasto posle nekih 9 meseci i dalje nema nikakvog odgovora. U odgovoru na to pismo, policija je navela da je to sve regularno i ne postoji njihova greska. Navodni razlog je bio da, zbog toga sto sam rodjena van teritorije Republike Srbije oni morali da to prepuste zemlji i gradu u kome sam rodjena - gde inace putujem kad trebam da izvadim izvod iz maticne knjige rodjenih, sto nije slucaj i sa drugima koji su se tamo rodili. I dobila sam i usmeno da u slucaju da promenim pol mi nece promeniti ime ili oznaku pola u LK jer to uopste nije zakonski regulisano. :) Sto me cudi zaista, znajuci ljude koji su posle operacije promenili i to...

Generalno, smatram Srbija ima puno pravo da ti zagorcava zivot jer su joj zakoni tako i uredjeni da sluzbenicima to omogucavaju a oni mozda zagorcavanje zivota u nekim slucajevima smatraju kao moralnu obavezu, predpostavljam, ili da se, kao u ovom slucaju, moze desiti neka greska koja ''nije do njih''. To nije ni malo beznacajno iskustvo, jer jeste jako frustrirajuce, i oni koji ih stvaraju to jako dobro znaju, a da je ovo normalna zemlja trebali bi da mi daju neku odstetu za frustraciju koju su prouzrokovali ili makar pismeno ili usmeno izvinjenje, no ja sam dobila upozorenje da ce mi tek praviti probleme ukoliko budem uradila operaciju.

Pomirila sam se i shvatila da oni imaju prava da se bore, jer mi na neki nacin rusimo njihov svet i njegove vrednosti, a mozemo vrlo lako jednog dana dobiti regulisane zakone i druga prava koja bi nas ukljucila u drustveni zivot bez njihove posebne samilosti. Nase vreme dolazi a njihovo je poljuljano. :twisted: :twisted: Sporadicne zrtve su samo beznacajni pojedinci, dok se vecini ''izlazi u susret'' kako je to neko rekao pa je tako '' i vuk sit i ovce na broju''. Pisem ovo samo onima koji mozda poput mene mogu da postanu zrtve sistema u genocidnoj zemlji, ukoliko vas psihicki slome pisite mi i mozemo biti prijatelji. Nemojte da popijete otrov i javite se meni ja cu do onda imati veze u stejt departmentu. Ako nekome treba zagrljaj :) Srbija (sistem) je jaca od nas i jedino sto ona od svih nas trazi je samo da izvadimo pasos i napustimo je. xixi.. Mi srbi smo najgadniji bica i prezuru nas sva postena ljudiska bica na svetu :D razumni, posteni, fer, ljudska bica uopsteno, preziru zveri.

Baphomet :twisted:

Re: Promena imena / neutralna imena

Posted: Fri Jan 13, 2017 2:15 pm
by EYA