Pride weekend - Geten

27. i 28. jun 2015. Klubić – Dom omladine Beograda


Subota, 27. jun 2015.


18.30 Otvaranje izložbe fotografija “Belgrade Pride 2001-2015.”

pride weekend 2015 610x27319.00 Tribina “Prajd: pogled sa strane – Šta je za nas uspešan Prajd”

Govore: Asja Lazarević, studentkinja sociologije

Marija Kiš, aktivistkinja za LGBT i radnička prava

Mladen Antonijević Priljeva, magistar međunarodnog prava

Miloš Urošević, feministički aktivista

Petar Žmak, pravnik

Moderator: Predrag Azdejković


21:00 Dokumentarni film “Queer Belgrade” i predstavljanje knjige o Queer Beograd festivalu

queer beograd
režija: Jet Moon

trajanje: 39 minuta

Queer Beograd je kvir antifašistički kolektiv koji je od 2005. godine, između ostalog organizovao radikalni kulturni festival. Cilj kolektiva je bio da stvara veze između svih aspekata društva i kako ti aspekti utiču na nas i održavaju sistem represije. Kolektiv je nastao u vreme kada Parada ponosa u Srbiji nije bila moguća s ciljem da se izgradi radikalna kvir scena. Bio je potreban prostor za sastajanje i izražavanje sopstvenog identiteta bez straha od svakodnevnog nasilja na ulicama, radi osnaživanja zajednice i formiranja kvir politike koja bi pokazala kako militaristička, nacionalistička država i moć pravoslavne crkve i kapitalizma propagiraju seksizam, rasizam i homofobiju. Pre svega ideja je bila za stvaranje kulturnog prostora kao mikrokosmosa pre nego što se razmišlja o javnom predstavljanju pred homofobičnim društvom.

Nedelja, 28. jun 2015. 19:00 Dokumentarni film Queer Artivism

Kvir artivizam nudi uvid u pet različitih festivala kvir filma kroz intervjue sa organizatorima. To daje priliku ljudima koji ne obilaze razne kvir filmske festivale da iskuse pet festivala kroz jednu filmsku projekciju. Takođe, ovaj dokumentarac odaje počast filmskim stvaraocima, organizaotrima festivala i svima onima koji ostaju nevidljivi, a bez kojih kvir filmski festivali i filmovi ne bi postojali. Tokom filma oni dele svoje lične priče i stavove o bitnosti kvir festivala i kvir filmova, otvarajući nove prostore za diskusije, razmišljanja i vrednovanje sopstvene uloge u današnjem društvu.

21:00 Dokumentarni film Kako smo se borili za gej brakove



Ovaj film govori o događajima iza scene istorijske tužbe protiv savezne države zbog zabrane istopolnih brakova u Kaliforniji. Ovo suđenje visokog profila je prvo dospelo na naslovne strane zbog neverovatnog spoja advokata koji su zastupali tužitelje – Teda Olsona i Dejvida Bojza, političkih protivnika koji su se pre toga suočili na suđenju za predmet Buš i Gor. Film takođe prikazuje i iskustvo tužitelja, dva homoseksualna para čije su se porodice našle u centru kontroverze oko istopolnih brakova. Pet godina nakon donošenja zabrane istopolnih brakova, ovo je priča o tome kako su oni izneli prvu tužbu protiv savezne države u vezi sa bračnom jednakosti pred Vrhovni sud Sjedinjenih Država.

Izvor: http://www.gej.rs/events/pride-weekend/